изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:33 EEST
МИНИСТРИТЕ ПОСТИГНАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Образование Вчера студенти от Софийския университет тръгнаха на поход от Ректората към Ботаническата градина в Балчик. Постигнато е съгласие министрите на културата и на образованието да предложат на Министерски съвет да гласува отмяна на решението от май миналата година, касаещо Ботаническата градина в Балчик. При приемане на това решение да бъде подписан договор за сътрудничество между институциите.

Това съобщи Софийският университет след срещата между проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и министрите на културата – Вежди Рашидов и на образованието, младежта и науката – Сергей Игнатов. В тази връзка бе решено днес от 10:30 часа сградата на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” да бъде затворена символично и да бъде отворена отново символично след приемането на решението на Министерски съвет. Вчера сутринта студенти от Биологическия факултет тръгнаха на поход от Ректората и в късния следобед пристигнаха в Университетската ботаническа градина в Балчик, където бяха посрещнати от ректора на СУ „Св. Кл. Охридски” проф. дин Иван Илчев.
По повод журналистически запитвания за Ботаническата градина в Държавния културен институт „Двореца” в Балчик, Министерството на културата излезе със становище, в което се казва, „Министерството на културата не може да коментира решението на българския съд. Ботаническата градина в „Двореца” в Балчик остава в същия вид и ще продължи да бъде Ботаническа градина. По повод подмятанията, че „зад решението на правителството стоят бизнес интереси”, Министерството на културата е декларирало и отново декларира, че по време на това управление няма да променя както Ботаническата градина, така и собствеността на нито един свой имот. Основна задача на Министерството на културата е чрез реставрация, консервация, ремонти, поддръжка и охрана да се грижи за Националния паметник на културата „Двореца” в Балчик, както е правило години наред досега и ще го прави и в бъдеще.
Министерството на културата не само, че е предоставяло Ботаническата градина на българските студенти, но очаква младите хора да бъдат по-активни в проявите, свързани с тяхната образователна дейност. Данните сочат, че в последните пет години в Ботаническата градина не е провеждана учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от Софийския университет. Министерството на културата не само стопанисва Ботаническата градина, но ще се радва на присъствието на млади хора в нея и винаги е било готово на споразумение със Софийския университет за активни практики и дейности на висшето училище в комплекса.”
Централни медии съобщиха след срещата на министрите в петък, че в бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а Министерството на културата – за сградите. В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза – "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ. „Не бива нито да има, нито да допускаме конфликт, който да ограничи възможностите за учене. Не е имало и съмнение в това отношение“, коментира Вежди Рашидов след срещата. За да не се появява периодично проблемът със собствеността, в документа спорните моменти ще бъдат изчистени от юристите.
Спорът между Софийския университет и Министерството на културата за управлението на Ботаническата градина е от 1998 г., като през годините двете институции водят редица съдебни дела.
 


Сходни връзки

МИНИСТРИТЕ ПОСТИГНАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди