изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:51 EEST
Изливат в океана вода с радиоактивен йод 7,5 млн. пъти над нормата    
Екология

7,5 милиона пъти над нормата е съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от претърпялата авария японска атомна електроцентрала "Фукушима" 1. Анализът на проби, взети на 2 април, отчита, че съдържанието на изотопа йод-131 във водата е 300 хиляди бекерела на кубичен сантиметър, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на компанията-оператор ТЕПКО, пише БТА.



Компанията съобщи вчера, че излива в океана 11 500 т вода, която е слабо радиоактивна. Оттам увериха, че изливането на радиационна вода няма да навреди на подводния живот.
Изливането на вода ще продължи до петък, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус". 

Междувременно Южнокорейското посолство в Токио изрази загриженост, че изливането на водата може да е нарушение на международните закони, съобщи  АФП.
По-рано във въздуха в Южна Корея бяха регистрирани радиационни елементи. За тях беше казано, че са прекалено малки, за да представляват здравен риск.

Миналата седмица изтичането на радиоактивна вода в океана предизвика рязко повишаване на радиацията в морската вода край АЕЦ-а, която надхвърли допустимите граници почти 4400 пъти. 

Няма опасност замърсената с радиация морска вода да достигне Черно море, стана ясно вчера. Специалистите от Института по океанология във Варна са категорични, че вероятността за пренасяне на радиация по въздух е много по-голяма, отколкото по вода. Между Черно море и Тихия океан няма водообмен, а преобладаващите течения са насочени на север към Японско море, успокояват океанолозите. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Изливат в океана вода с радиоактивен йод 7,5 млн. пъти над нормата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди