изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:02 EEST
БОТАНИЦИ В ПОДКРЕПА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ    
НовиниДекларация в подкрепа на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” против решението на Министерски съвет за предаване на Ботаническата градина в Балчик на Министерството на културата разпространи вчера Българското ботаническо дружество.

В документа се посочва, че се приемат „за неоспорими актовете на Върховната съдебна власт и правата на Министерския съвет на Република България да се разпорежда с държавната собственост”, но с решението на правителството от 14 май миналата година се неглижират и зачеркват достиженията на цяло поколение български ботаници и обикновени градинари. „Съществуването на уникалната за страната ни Ботаническа градина в Балчик се поставя под съмнение.
Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена от един от учредителите на Българското ботаническо дружество и виден български ботаник акад. Даки Йорданов. Вече 55 години нейната основна дейност е свързана с опазване, разширяване и показване на разнообразието на растителния свят, екологичното възпитание в най–широкия му и достъпен смисъл, обучението и научната дейност на хиляди млади хора и научни работници. Университетската ботаническа градина в Балчик е редовен член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI) в Лондон от 1997 г. и е определена като Национален спасителен център за редки и застрашени видове във връзка с прилагането в България на Европейските норми на Световния съвет на Вашингтонската конвенция (CITES)”, се казва още в декларацията. В нея се посочва също, че „отнемане правата на Софийския университет “Св.Климент Охридски” върху територията на Университетската ботаническа градина в Балчик е грубо посегателство срещу академичната автономия на най–старото Висше училище у нас. Това решение е израз на политическа воля, противоречаща тотално на обществения интерес и стремежа на международната общност за опазване на биоразнообразието”.
С декларация за значението на Университетската ботаническа градина в Балчик за националната научна инфраструктура излезе и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН. В нея се посочва, че градината в Балчик не е само туристическа атракция, а е част от националната научна инфраструктура и е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен за принос в науката и образованието. Приносът й за поддържане и развитие на високите постижения в българската ботаническа наука се изразява в изграждането и развитието на колекции и сбирки растения от българската и чуждоземна флора, семенна банка за съхраняване на уникалния растителен генофонд, хербариум на регионалната флора, интродукция на екзотични видове. В заключение се посочва, че отделянето на Ботаническата градина от научната общност неминуемо ще доведе до нейното деградиране.
 


Сходни връзки

БОТАНИЦИ В ПОДКРЕПА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди