изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:44 EEST
Йод и цезий от "Фукушима" във въздуха на София    
Екология Радиоактивните частици от Япония достигнаха до България. Съдържанието на опасния йод 131 във въздуха на София е нараснал осем пъти през миналата седмица, пише в. "Стандарт". Появили са се и радиоактивен цезий 134 и цезий 137.



Това показват данните, публикувани от неделя на Института по радиобиология и радиационна защита. Според информацията в интернет сайта на института съдържанието на опасния йод в началото на миналата седмица е било 0,25 милибекерела на куб. метър, а в края й - 1,92 милибекерела. Количеството на радиоактивен цезий е било съответно 0,48 и 0,63 милибекерела.

Вчера данните за йода показваха, че съдържанието на йода е намаляло до 1,29 милибекерела, а това на цезия съответно на 0,22 и 0,20 милибекерела.

Количеството им е пренебрежимо малко, безопасно и не налага никакви мерки, коментираj пред "Стандарт" специалисти. Според тях измереният йод 131 е 1800 пъти под годишната норма за деца, болни и бременни. Стойностите на цезия пък бил 3600 пъти по-малки от допустимата средногодишна обемна активност на въздуха в жилища и на открито.

Хората обаче не вярват на химиците и вчера отново започнаха да изкупуват хапчетата с йод. Те служат, за да попречат да не попадне в щитовидната жлеза радиоактивен йод, но когато такъв няма, те се натрупват и могат да предизвикат заболяване. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Йод и цезий от "Фукушима" във въздуха на София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди