изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:46 EEST
Полетя първият самолет на ток    
Любопитно

След като вече все повече караме електромобили и постепенно се налагат електрическите лодки, дойде време да се появи и първият електрически самолет. В края на март в небето над германския град Аугсбург първи полет извърши самолет, задвижван изцяло от електричество. Символично наречен "Електра 1", той е конструиран от малката компания PC-Aero GmbH, а електрооборудването е дело на "Гайгер енджиниъринг".



Първият официален полет на електросамолета е продължил около половин час, като той е кръжал над летището на Аугсбург на височина около 500 м. За това време едноместната машина е изразходвала около половината от 6-киловатчасовия си заряд. Благодарение на електрическия двигател с мощност около 18 конски сили шумът, който самолетът издава, е едва около 50 децибела (колкото е при нормален разговор).

Освен очевидните еко-цели компанията създадетел гледа и към нещо по-голямо - наградата Green Flight Challenge на стойност $1,65 млн., финансирана от НАСА и фондация CAFE. За да я спечели, електросамолетът трябва да е в състояние да прелети 200 мили (320 км) за под два часа и да изразходва еквивалент на гориво под 1 галон за човек.

Създателите на "Електра 1" твърдят, че когато проектът им бъде финализиран, самолетът ще може да прелита около 250 мили (400 км) със средна скорост от 160 км/ч при стойност на разхода доста по-ниска от тази на обикновен бензинов или дизелов автомобил. А за да бъде всичко още по-евтино, от PC-Aero GmbH са конструирали и соларен хангар, който зарежда батериите на самолета, когато той е паркиран в него.

Засега все пак "Електра 1" е все още "в пелени". Машината има подемна сила от около 300 кг, като около 200 от тях съставляват собственото й тегло - лек корпус от композитни материали и електрическата батерия. Плановете на PC-Aero GmbH предвиждат скоро самолетът да се сдобие с ново витло с променлив ъгъл на перките, както и прибиращ се колесник, които значително ще подобрят летателните му възможности.

От PC-Aero GmbH възнамеряват да пуснат самолета на пазара, когато той бъде изцяло завършен. Прогнозната цена заедно с пълното оборудване, е около 100 хил. евро, което за самолет е повече от добре. Още повече че цената за полет ще бъде около 0,2 евро (40 ст.) на километър или около 35 евро на час. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Полетя първият самолет на ток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.72 секунди