изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:58 EEST
Държавата върна Ботаническата градина на СУ    
Земеделие

Правителството взе от Министерството на културата правото да управлява 183 дка в комплекса "Двореца" в Балчик и го предостави на СУ "Св. Климент Охридски". За културното министерство остават сградите в Ботаническата градина.
Премиерът Бойко Борисов връчи на ректора на СУ проф. Иван Илчев документ с решението в началото на днешното правителствено заседание, предадоха БГНЕС и "Фокус". В знак на благодарност ректорът му подари вратовръзка.



Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и забранява ново строителство, даване под наем и сключване на договори за съвместна дейност.
В документа е записано, че Алма Матер се задължава да осигурява достъп на културното министерство до сградите в комплекса, както и да инвестира всички приходи - вкл. входни такси, в поддържане, опазване и развитие на имота.

Още миналия петък бе обещано след среща на ректора проф. Илчев с премиера, просветния министър Сергей Игнатов и министъра на културата Вежди Рашидов, че правата върху Ботаническата градина ще са на СУ.

След намесата на министър-председателя по казуса с Ботаническата градина беше взето решение, което е в полза на обществения интерес, в полза на запазването на градината не само като парково туристическо пространство, но и като място за обучение на студенти и научни изследвания, коментира след правителственото решение проф. Илчев, цитиран от БТА.
Предстои преподписване на споразумението с Министерството на културата (МК).

Спорът за управлението на Ботаническата градина в Балчик между СУ и МК продължава вече 12 години, надяваме се, че едно следващо правителство няма да отмени сегашното решение за управлението на градината, заяви ректорът.

Очаква се утре в 9 ч. символично да се отвори централният вход на СУ, който беше затворен с катинар на 4 април в знак на протест срещу решението на Върховния административен съд (ВАС) Ботаническата градина в Балчик да премине към държавата.
Поканил съм зам.-министъра на културата Тодор Чобанов да отворим централния вход на висшето училище, каза Илчев.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Държавата върна Ботаническата градина на СУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди