изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:00 EEST
Тошко Гяуров: Геодезически не е уточнено кое е паркът в "Двореца" в Балчик    
Новини Балчик. Фактически е ясно кое е паркът в „Двореца” в Балчик, но геодезически не е уточнено. Това заяви пред журналисти Тошко Гяуров, директор на Културния център Двореца в Балчик, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Става дума за територия от 183 дка, която не може да бъде индивидуализирана с точни граници, каза Гяуров.

 През 1955 година тогавашният министър на културата е издал заповед, с която се предоставя на Софийския университет (СУ) територия от 11 дка за извършване на научна дейност и “тази територия ние не оспорваме”, подчерта Гяуров. Срещу това СУ е трябвало да поддържат парка, допълни директорът на Двореца. Това е територия с растения, разположени на около 50-60 дка. Оттогава досега Министерството на културата е поддържало сградите, подпорните стени, парковите алеи и елементи, а СУ е поддържал растителността, отбеляза Тошко Гяуров. По неговите думи остава площ от 130 дка, които са били стопанския двор на Двореца – овощни и лозови масиви. Те винаги са били стопанисвани и управлявани от Двореца. Съвкупността от всичко това съставлява територията от 183 дка, каза Тошко Гяуров.
За пръв път тази година в Културния център Двореца в Балчик двойка австралийци ще се врекат в съпружеска вярност, съобщи Жени Михайлова, организатор Културни дейности в центъра. "Двореца" от години е предпочитано място от българи и чужденци за провеждане на изнесени сватбени ритуали. Годишно се провеждат по около 50 такива изнесени сватбени ритуали, като най-многобройни след българските са румънските съпружески двойки, каза Жени Михайлова. Мястото е предпочитано от англичани, швейцарци, французи, испанци, американци, германци, израелци, дори ливанци. Красивите и екзотичните градини на Двореца в летните месеци се превръщат в своеобразен естествен декор на сватбени ритуали. Много често съпътстващата програма на сватбените ритуали са изпълнения на класическа музика. Швейцарските двойки пък предпочитат звученето на българската гайда, каза Жени Михайлова. Тя допълни, че мястото е уникално и “благословено”, затова двойки от цял свят проявяват желание да се бракосъчетаят в атмосферата на Двореца. Освен младоженците тържества организират и съпружески двойки, празнуващи “сребърна сватба”. Интересен факт е, че има и религиозни бракове на партньори от различни вероизповедания, каза Жени Михайлова. Тя допълни, че за тези бракове предпочитаните за ритуали места в Двореца са “Плачещата градина” и “Нимфеумът”, който е в близост до параклиса. Първата сватбена двойка тази година ще си каже “да” в неповторимата атмосфера на Двореца на 30 април.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Тошко Гяуров: Геодезически не е уточнено кое е паркът в "Двореца" в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди