изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 11:00 EEST
МОДЕЛИЗМЪТ Е СКЪПО ХОБИ, ИЗИСКВА ВЪОБРАЖЕНИЕ И ТЪРПЕНИЕ    
ИнтервютаПред НДТ Драгомир Драганов - изпълнителен директор на сдружение "Модел клуб Добротица" и ръководител на клуба по моделизъм към Общинския младежки център "Захари Стоянов" в Добрич


- Кога бе създадено сдружението по моделизъм в Добрич и колко души членуват в него?
- Сдружение "Модел клуб Добротица" в Добрич" е създадено през 2004 г. Всъщност, аз възстанових едновремешния клуб по авио,-ракето,-корабо, и автомоделизъм. Той е съществувал до 1992 г., когато е закрит. В момента при нас има 28 души - най-малкият е на 11 години, а най-възрастните ни участници са над 60-годишни.
- Жените проявяват ли интерес към този вид занимания?
- Не, при нас има само мъже. Аз обикалям по целия свят, по състезания, и мога да кажа, че изключително рядко има жени, които да се занимават с моделизъм. Сещам се, например, че има една испанка, която кара радиоуправляем хеликоптер. Но като цяло изключително рядко се срещат жени. През есента бях на едно състезание в Швейцария с 200 участници - отново за радиоуправляеми хеликоптери, и отново нямаше нито една жена.
- Какви участия предстоят на клуба по моделизъм?
- Имаме сериозни амбиции занапред. На 22 май ще участваме в състезание в Каспичан - кръг от световната купа. Отборът ни ще бъде от четирима души, като най-младият е на 14 години, а най-възрастният - на 62 години.
- С какво ще се представите?
- Ще участваме с ракета с парашут, ракета със стример и ракета ротошут, както и с копия на ракети и радиоуправляем ракетопланер. Самото състезание е само за ракетомоделизъм. Идеята ми е да си сверим часовника, понеже в Добрич ракетомоделизъм няма от 20 години и моето желание е да го възстановя.
- Бихте ли разказал по-подробно какво представляват тези копия на ракети?
- Това са копия на действително съществуващи модели ракети и мога да кажа, че тяхното изработване е най-трудно. Ние ще представим ракета "Союз", на която е летял Юрий Гагарин, както и две височинни ракети - "Dragon" и "Meteor".
- Лично Вие от колко години се занимавате с моделизъм? Как започнахте и какви са успехите Ви до момента?
- От 26 години се занимавам с това. Като бях хлапе ме записваха на какво ли не - на акордеон, на футбол, на руски танци дори. Но пък мен ме влечеше майсторенето, постоянно с нещо се занимавах. Повече ме е удрял токът, отколкото книги съм прочел. Един ден свако ми ме заведе в клуба по моделизъм в младежкия дом и точно там се запалих. Първия си самолет направих в трети клас, майсторих го в продължение на една година. Беше "Тренкорд" - малко кордово самолетче. Впоследствие направих и първия си радиоуправляем самолет - сам го изработих и на него се учих да карам. А сега вече не знам колко модела съм изработил. До едно време ги броях, дори им слагах номерация, стигнах до 25-ия, но впоследствие спрях.
В много състезания съм участвал, имам и няколко първи награди. Ходил съм и в чужбина - основно на шоу, без класиране. Например, в Турция, Швейцария, Сърбия, Италия.
- Скъпо ли е това хоби?
- Първо, това е доста специфично хоби. Навремето, аз като се учих, от 42 деца останахме трима. А и е скъпо, наистина. Но пък могат да се използват всякакви материали, стига човек да има въображение. Изисква се и много търпение, както и специфични умения.
- В неделя ще бъде отбелязан в аванс Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април. Какво организирате?
- Това ще бъде сбирка, която ще се проведе на 10 април от 10 часа на Военното летище - северния край, стария път за село Паскалево. Нашият клуб организира демонстрация на радиоуправляеми модели на хеликоптери, самолети и ракети. Очакваме гости от Генерал Тошево, Тервел, Варна и др. За любителите на екстремни спортове е подготвена приятна изненада -  въздушна разходка с мото-делта планер. Ще има и шоу.
- А какви други инициативи на клуба предстоят?
- На 7 и 8 май организираме, пак на летището, състезание за радиоуправляеми модели на копия, пилон рейсинг /въздушна гонка с радиоуправляеми модели на самолети/ и шоу програма - демонстрации на майсторско управление на хеликоптери. На 18 и 19 юни пък организираме открит турнир за радиоуправляеми модели на лодки - скоростни, яхти и самолети-хидроплани. Това мероприятие ще се проведе на язовир, но допълнително ще обявя точното място.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

МОДЕЛИЗМЪТ Е СКЪПО ХОБИ, ИЗИСКВА ВЪОБРАЖЕНИЕ И ТЪРПЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.24 секунди