изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:35 EEST
Исторически роман написан от човек роден в Добрич    
Култура

Исторически роман написан от човек роден в Добрич

Наскоро публикувания от книгоиздателство „Труд” исторически роман „Сага за Младия Аспарух. Принцът от Разсъмването” от Захари Златев е посветен на един от великите български владетели. Мисля, че е добре читателите на този вестник да научат, че този книга е написана от човек роден в техния град.



Романът описва период от младите години на Аспарух (около 670 година). Идеята е да се разкаже в увлекателна форма и за широка публика как през втората половина на седмия век България се спасява от пълно изчезване от историческата сцена и се подготвя за успешно противопоставяне на двете най-велики сили по това време: Източната Римска Империя (станало само десет години по-късно) и Арабския Халифат (осъществено при сина на Аспарух Тервел). В повествованието, което се базира на най-нови исторически изследвания, са преплетени и много легенди от ранната българска история:

-  за златния меч и съкровището на Кубрат,

-  за сребърния орел на Аспарух и

-  за сърната-покровителка на първата българска династията Дуло.

 

Сагата за младия Аспарух е един възторжен разказ както за епичната борба за опазване на държавата и народността по времето на разсъмване в българската история така и за силните лични преживявания на главните герои (и особено за бързото превръщане  на Аспарух от свенлив и идеалистично настроен младеж в много хладнокръвен и решителен пълководец както и в далновиден и мъдър държавник, способен да преведе страната от разруха към величие). Приключенията на Аспарух и неговите компаньони ще бъдат без съмнение много интересно четиво за млади и стари. Но още по-важно е, че те, читателите на тази книга, ще научат много неща: 

a)  за историята на България през седми век,

b)  за старата българска религия (почитаща слънцето, луната и звездите) и

с)  за най-старите български легенди, които могат успешно да съперничат с добре известните легенди за древния английски крал Артур.

                                                                                                           ZZ
 


Сходни връзки

Исторически роман написан от човек роден в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди