изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:41 EEST
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО    
Общество* Млада майка ще тегли кредит от банка, за да погаси лихвата от 20 процента, която държавата й е наложила.
* Нарушителка не е била информирана от НОИ, че е в "черния списък", а сумата набъбва от големите лихви - разбрала, когато сама отишла да провери в държавното ведомство.
* Родител пред НДТ: "Махаме се от тази държава!"



Над 20 семейства в Добрич внесоха колективна жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу майчинството, което трябва да върнат със задна дата с лихва от 20 процента. Документите прие Ширин Касаб - старши експерт в дирекция "Специализирана администрация" в Отдел "Регионален представител" в КЗД. В Добрич стартира и подписка, която е подкрепена от над 50 души и нараства с всеки изминал час. 
Във Фейсбук родители се обединяват в групата "Майките в Добрич", тъй като промяна в закона в кодекса за социално осигуряване ги превърна в нарушители и със задна дата те трябва да връщат огромни средства на държавата.
"Това е ненормално. Моят мъж отива в Англия. Махаме се от тук заради социалната политика на правителството. Трябва да връщам на държавата 4164 лева" - заяви Силвия Мирчева.
През септември 2006 година тя е дала своето дете Ивет Мирчева да посещава детска ясла. Преди месец отишла в пощата по работа и са й казали, че имало едно писмо и за нея. Тогава разбрала, че от НОИ искат да й съставят ревизионен акт. В държавната институция тя отказала да подпише и искала да се консултира с адвокат. В стаята имало две служителки, а това се оказало достатъчно да се броят за свидетелки и "нещата да бъдат задвижени".
"Държавата е срещу мен, срещу хиляди семейства. Точно заради това младите хора бягат и последното преброяване е оценка за работата на управляващите през последните години. Ако страната стимулираше младите хора, те щяха да останат в родината си" - категорична е Силвия. Тя иска да заведе дело, с което да си търси правата.
Скандален е случаят със Силвия Тачева, който кара младите семейства да мислят, че държавата чака с години преди да информира нарушителите, за да може да се напълни бюджета повече с големите лихви.
"Моето дете се казва Виктория и е на 3 години и 2 месеца. На година и осем месеца дадох дъщеря си на детска ясла. Това беше на 12 октомври 2009 година. Чух за проблема с майчинството в цялата страна и на 29 март отидох в НОИ сама, да проверя дали и аз не съм в списъка на нарушителите и ако съм, защо досега не съм била информирана. За да плащам лихви ли? Там ми отговориха, че съм в списъка, но не получих отговор защо никой не ми се е обадил или защо не съм била информирана писмено. Дължа общо 530 лева" - разказа Тачева.
Тя признава, че като млада жена не е запозната със законите в държавата, още повече с промените по този случай, за които не е била дадена достатъчно гласност. "Аз не мога постоянно да чета "Държавен вестник". Смятам, че трябва директорите на детските ясли да са запознати и да информират младите семейства при постъпването на детето в детското заведение" - казва младата майка.
Създателката на групата "Майките в Добрич" - Росица Костадинова, заяви че има дъщеря на 13 години. Нея също я дала в ясла преди да навърши две години и е получавала майчинство, но нищо не е връщала. Второто си дете също е дала преди да стане на 2 годинки, но държавата сега я сюрпризира, че трябва да връща над 3000 лева.
"Държавата подпомага майките, които имат деца до 2 години. Питам аз, ако бях се върнала на работа, по закон трябваше да получавам 50 процента майчинство към заплата си. Не съм се върнала, получавала съм пари за майчинство, а сега всичко трябва да върна на държавата. Моят въпрос е -  защо като майка на дете, което не е навършило 2 години и е посещавало ясла, нямам право на парично обезщетение от държавата. Какъв ми е бил статутът през това време? Защо няма адаптивен период, който да се приспада. Как една майка може да даде детето си и веднага да се върне на работа. Всички знаем, че поне един месец майките дават децата си за по час-два или по половин ден, преди малките да бъдат оставяни за по цял ден в яслата. Какви са тези лихви от 20 процента и защо със задна дата държавата ги събира?" - пита Костадинова.
Светла Андонова има да връща 2500 лева. И нейното дете - Теодор Димитров, е тръгнало на детска ясла преди промяната на закона.
"Синът ми посещаваше ясла от 8 март 2006 година до юни 2007 г. На 28 февруари 2011 година получих акта си в НОИ, а седмица по-рано ме информираха по телефона. Това е голяма и непосилна сума за мен и семейството ми. В този случай държавата ни принуждава да тегля кредит от банка и да погася задължението, за да не се трупа всяка година лихва от 20 процента, банките са с по-малки лихви" - заяви Андонова.    
Много от младите родители се оплакват, че лихвата прави сумите за връщане непосилни, а НОИ ги информира, че имат да връщат пари дори и за повече от 4 години. Служители се оправдават с многото работа, а майките са категорични, че държавата по този начин иска да захрани бюджета си.
Репортерска проверка на НДТ показа, че при някои от случаите проверката дали майките и бащите не са спазили закона трае само ден, но въпросът е кога служителката в НОИ ще провери семейството - веднага, след като детето му е изписано от яслата, или 4 години по-късно, когато родителите - вместо да мислят как да подготвят детето си за първи клас, си късат нервите как да върнат парите.
Припомняме ви, че до проблема, който засяга хиляди млади семейства, се стигна след промени в КСО, които бяха направени в края на 2006 г. и не бяха обявени и коментирани публично. Според засегнатите, законът е бил променен тихомълком. Преди този период майките бяха длъжни да прекъсват майчинството си, ако дадат детето за отглеждане в заведение “на пълна държавна издръжка”. С промените този израз отпада и майчинство не се полага, след като детето е в ясла.
Голяма част от семействата считат, че голямата лихва е истински геноцид на управляващите срещу тях. Едни настояват паричното наказание да отпадне, а други предлагат лихвата да се дължи, след като от НОИ съставят акт, а не със задна дата.
Днес майките от цяла България внесоха колективни жалби по градове в офисите на КЗД. Потърсихме за коментар директора на НОИ Пламен Петров, от когото искахме да научим колко семейства влизат в "черния списък" и какви средства трябва да връщат в хазната на държавата. Неговата заместничка Ивелина Иванова ни информира, че началникът й е в София, само той контактува с медиите и ще ни даде информация в сряда. НДТ  

СТОТИЦИ СЕМЕЙСТВА ОТ ДОБРИЧ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ МАЙЧИНСТВО С ГОЛЕМИ ЛИХВИ, ГОТВЯТ ПРОТЕСТ



 


Сходни връзки

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО | 25 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-11 @ 17:37 EEST

Тази територия е държава за курви, политици и мутри и е концентрационен лагер за обикновените български граждани!

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-11 @ 22:28 EEST
Каква е тази държава. Пенсионерите изнемогват. Младите семейства стават
спонсори на държавата с тези големи лихви, които имат да връщат. Какви
са тези суми бе хора - 2000, 3000, 4000 лева дето трябва да давате, а
детските са мизерните 35 лева. Дори не всички деца имат право да ги
получават, а циганите стоят вкъщи, правят деца и получават помощи. Това ли е политиката на Бойко Борисов и неговите хора от
ГЕРБ. 
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-11 @ 22:41 EEST

Това е Държава - разграден двор. Но не са виновни само циганорите. Защо? Ами тука имаме лекари, отгледани по социалистическа държавна поръчка, които се смятат за капиталисти. Имаме търговци, които са готови и на майка си гащите да продадат, само келепир да има. Имаме чиновници и учители, които като ги пуснеш на свободния трудов пазар не могат да се класират никъде. Имаме БГ-мама, където разбират от всичко - от детска ясла, до радиация. Имаме силно религиозни хора, които нарушават ежедневно божиите заповеди, щото всички така правят... И т.н, и т.н. ...

Манталитетът в държавата е сборно отражение на личния манталитет. А за съжаление у нас циганията не е присъща само за циганите.

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-11 @ 23:32 EEST
Мили мами това че не знаете законите не означава че трябва да ги нарушавате Когато искате да изиграете държавата мислете предварително
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-11 @ 23:54 EEST

Всичко е наред, та опряха до парите на майките с малки деца. Някой да плаща на родителите, за децата на които няма места в детските градини? А знаете ли, че държавата плаща за един затворник на месец по 1000 лв.? Колко плащаайки за едно българско дете? Който е скочил срещу млади хора, срещу майки и деца, чака го черна орисия!

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 06:06 EEST
Раждаемостта в България била ниска? Е как няма да е,какво прави държавата за увеличаването на раждаемостта -НИЩО.Изкарва майките длъжници-ужас! Едва ли ще има някоя циганка да връща пари,те за тях законите не съществуват.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 06:50 EEST
ДАНАЧНОТО СА НАИ НОВАТА ФОРМА НА -РЕКЕТ-.   СПОРЕД МЕН ТРЯБВА ДА СЕ ЛИНЧУВАТ, ДА ИМ СЕ НАЧУПЯТ РАЦЕТЕ И КРАКАТА, И ПОСЛЕ ДА ГИ КАРАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ЗА ЛИНЧУВАНЕТО И ЗА СПЕЦИАЛНАТА ХИРУРГИЯ.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 08:39 EEST
Не знам кой и с какво сърце е написал това , но мисля че е от НОИ защото само там има такива коравосърдечни хора , които дори се карат с майките . къде спахте тези две години или нарочно мързелувахте за да се трупат лихви.Възможно е да е и някой без дете , в кратце пълен изрод който не заслужава и да има такова щом се изказва така .Майките са прави защото наистина има преходен период от поне два месеца през който децата са на ясла само по един или два часа а някой дори не свикват с яслите и се минава на бабин дом, но държавата не диференцира това защото липса какъвто и да е социален момент. Дано поне Президента направи нещо по въпроса.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 08:55 EEST
Какъв "КЪСМЕТ"имаме,че сме граждани на БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!Господа управници,засрамете се от това което се пише тук във форума.Трябва ди ви е срам да се покажете пред Европа-та.С какви очи си влачите задниците за щяло и нещяло по света с правителствения самолет???????????????
ТА САМО ЕДНА ВАША ЕКСКУРЗИЯ СЕ РАВНЯВА НА СУМАТА КОЯТО ДЪЛЖАТ ВСИЧКИ МАЙКИ!!!!!!!!!!
ЗАСРАМЕТЕ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...............АКО ИЗОБЩО ИМАТЕ СРАМ ГОСПОДА ГЕРБОВЦИ!!!!!
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 09:21 EEST
Не става въпрос дали майките знаят законите те не са длъжни има хора на които им се плаща да ги знаят и в точното време когато се направи нарушение да се уведомяват дали майките дали други граждани на тази скапана държава със скапани закони.Питам кои са тези служители къде спаха 2-3год та сега се сетиха да си търсят парите. Уведоменили са хората преди тези 2-3 год да истекът и да се натрупат толкова големи лихви -сигурно не.Е тогава с какво право ще им търсите и лихвите.Тези лихви да ги плаща този който е длъжен да сигнализира гражданите за техните нарушения и не си е свършил работата.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-12 @ 09:35 EEST
това се казва стимолиране на раждаемоста ...но какво да се прави в болна държава се раждат болни закони ..бедна държава проснарод и тн
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-13 @ 16:07 EEST
Абееее няма ли кой да я затвори тая Дъ ржава?!Това е РАСИЗЪМ и ГЕНОЦИД в чиста проба не разбирате ли?На бойкот срещу Държавата!Никой на изборите!На улицата-това е начина!


СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-13 @ 21:28 EEST
Към послдения коментар И това ще стане.На хората им писна да ги лъжат .Няма да е много дълго времето.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-15 @ 20:53 EEST
Който  не  му  харесва  в  България  да  ходи  на  друго  място  !Свят   широк...ама  там  трябва  да  се  работи  здраво  и  ДА  СЕ   С П А З В А Т  ЗАКОНИТЕ!  
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-16 @ 08:46 EEST
Ако има закони ще се спазват ако има работа ще се работи -ясно ли ти е на тебе другарю.Лошото е че както рибита се вмирисва от към главата и нашите мили държавници взеха да се вмирисват вече.Щом българинат когато отиде в друга държава може да работи и да им спазва законите може и тук ако има такива.
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-16 @ 10:09 EEST

Това ми напомня за оня случмй, където трябвало да вадят българин от дълбок вир. Подали му пръчка да се хване, ама докато не се сетили да му кажат "на!вземи!" той упорито не се хващал. :-))))

Аз не мога да разбера. Искат "капитализъм", не знаят какви са законите, а накрая "другарите" им виновни... Някак си тъй по цигански са я подкарали някои хора. А после плачат, че мръсотията е голяма.

Според мен разсрочено плащане за пет години с ливата на централната банка и толкоз. Ама нали трабва държавата да се направи на важна...

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-16 @ 12:14 EEST
Личи си, че си от ГЕРБ
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-16 @ 14:05 EEST

Ако ГЕРБ се сетят да предложат нещо такова на нещастниците, които са се подвели... тогава ще помисля дали да съм за тях. Въобще ние сме загубили усет за това да разкарваме тарикатите и да помагаме на закъсалите.

Иначе да, изметох си под балкона. Слава Богу съседите ми също не чакат подкана и боклуците бяха сравнително малко - главно фасове и опаковки от детски храни. :-)

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-17 @ 22:00 EEST
защо директорите на ясли са приемали деца на не работещи майки - те са първите които са длъжни да спазват закона  - искали ли са декларации че майките не работят - не е ли трябвало на видно място да има условията при които се приемат деца в яслите - разбира се че майките не са длъжни да четат държавен вестник - нормално е директорада се интересува - да разговаря и разяснява на родителите при постъпване на ново дете-  - - защо директорите не са виновни в случая?
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-18 @ 06:47 EEST
Това ,че  незнаете  закона  нищо  не  оправдава  нарушението  му!
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-18 @ 12:33 EEST

Така разбрахме че майките са виновни -но рибата се вмирисва от към главата.Те са последните от бримката.Къде са спали служителите които е трябвало преди две години да сигнализират тези майки да върнат парите питам се аз защо сега се сетиха.Да не говорим за това че като закъсняват парите на майките държавата не им плаща за забавянето а сега те трябвали да платят 20% лихва безобразие

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-19 @ 16:44 EEST
Хахаха, то у шибаното БГ се оказва, че освен майките, и другите, дето треба да прилагат закона, също не са го знаели. Айде сега всички да плащат солидарно огромните лихви, измислени от парламентарните гъзове....
СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-19 @ 21:27 EEST

Това, че чиновникът не е предупредил нарушителя, не е правно основание за отпадане на отговорността на нарушителя. Принципът е, че незнанието не е основание за оправдание. Единствено снизхождение може да произтича от това, че нарушителите са добросъвестни майки и следва да им се приложи наказание, което е възможно най-ниско.  Но в една правова държава, си има ред за тези неща. Ако не ви харесва реда, тогава нека да направим една революция и диктатура, но тогава пък ще трябват хора да бършат кръвта и сополите.

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-20 @ 08:50 EEST

Абе вие чули ли сте да е глобен някой който дължи милиони от данъци и т.н.не е.Няма как да е най лесно се вземат пари от обикновенния човек -защото няма средства да бутне на някой нещичко в джобчето и да се потули всичко изчезват документи измислят се разни глупости и точка.

СЕМЕЙСТВА - НА БУНТ СРЕЩУ НОИ И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Автор: Anonymous да 2011-04-20 @ 12:16 EEST

Не прехвърляйте вината само на майките, Кучките от НОИ също са виновни.

 

За майките - глоби и лихви

За служителите - прокуратурата, че са отпускали пари без основание

Същата е и картината с ДДС-рите, ама на село нема нужда да се обяснява.....


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди