изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:49 EEST
17 ВЕЧЕ СА МИДЕНИТЕ ФЕРМИ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО    
Лов и риболовДо есента на следващата година ще има нови пристанища в Балчик, Каварна, Шабла и Дуранкулак. За цялостна реконструкция и модернизация на рибарските пристанища по Черноморието по оперативна програма "Рибарство" на ЕС са предвидени 18 млн. евро, съобщи пред „Дневник” Явор Недев - директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

За да се заличат следите от десетилетия бездействие в сектора, към тях ще бъдат пренасочени и средства от други мерки на програма "Рибарство", към които до момента никой не е проявил интерес".
Така по Южното Черноморие до есента на следващата година трябва да се появят 5 нови пристанища. Други 6 ще бъдат изградени в Бяла, Варна, Балчик, Каварна, Шабла и Дуранкулак. "Формите на собственост върху пристанищата ще са различни, обясни Недев. Някои от тях ще са частни, други общински, а това във Варна – държавно. Неговият терен ще бъде апортиран в активите на държавното предприятие "Рибни ресурси". Същата процедура ще бъде приложена и в Балчик."
Мидените ферми по крайбрежието са вече 17. "Тъй като повечето са сертифицирани като производители на екологично чиста продукция, заявките за износ непрекъснато растат", е казал пред изданието Найден Станев, управител на компанията "Блек сий шелс", собственик на една от двете мидени плантации недалеч от Каварна. Други собственици на ферми, които засега са останали само на вътрешния пазар, затварят кръга на производството и предлагат продукцията си в свои заведения. Според Веселин Прокопиев, съдружник в компанията "Дълбока БГ", разработваща мидената ферма в едноименния залив също край Каварна, бизнесът му осигурява около 60 работни места. "Вече сме реализирали два успешни проекта по програма "САПАРД", казва Прокопиев пред „Дневник”. Те са на стойност 800 хил. евро, а в момента работим върху трети, който трябва да ни позволи да добавим още два декара към площта на фермата."
 


Сходни връзки

17 ВЕЧЕ СА МИДЕНИТЕ ФЕРМИ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди