изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:53 EEST
ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАДЕ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ    
НовиниПравителството отне от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса „Двореца” в Балчик и го предостави на СУ „Св. Климент Охридски”. Под управлението на МК остават намиращите се в комплекса сгради, съобщиха от Министерски съвет. 


Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и съдържа забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност. СУ „Св. Климент Охридски” се задължава да осигурява достъп на Министерството на културата до намиращите се в имота сгради, както и да инвестира всички приходи от комплекса, включително входни такси, в дейности по поддържане, опазване и развитие на имота, съобщиха още от Министерски съвет.
На сайта на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” бе поместено становище на ректора проф. Иван Илчев. В него се казва: „C удовлетворение ви информирам, че след личната намеса на министър председателя Министерският съвет на Република България днес 6 април 2011г. взе решение, с което се предоставя безвъзмездно за управление на Софийския университет целия терен на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица в гр. Балчик, с изключение на намиращите се в него сгради. В четвъртък, 7 април т.г. в 9.00 ч. каним всички членове на академичната общност на Централния вход на Ректората за символично отваряне на вратите на Университета.”
Припомняме, че централният вход на университета от понеделник е символично затворен в знак на протест срещу решението на Върховния административен съд (ВАС) Ботаническата градина в Балчик да премине към държавата.
Ректорът благодари за подкрепата, която академичната общност даде на идеята Софийския университет да разполага с един имот повече, а за защитата на добре познатите национални интереси, които изискват визия за развитието на образованието и науката.
Решението, което правителството вчера взе, още миналия петък бе обещано след среща на ректора проф. Илчев с премиера, просветния министър Сергей Игнатов и министъра на културата Вежди Рашидов, че правата върху Ботаническата градина ще са на СУ.
Пред централните медии вчера проф. Илчев припомни, че спорът за управлението на Ботаническата градина в Балчик между Софийския университет и Министерството на културата продължава вече 12 години. „Надяваме се, че едно следващо правителство няма да отмени сегашното решение за управлението на градината”, заяви ректорът.
 


Сходни връзки

ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАДЕ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди