изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:35 EEST
Париж и Берлин за пореден път ни казаха ”не” за Шенген    
Европейски съюз

Становището на Германия и Франция е, че Румъния и България не са готови за присъединяване към Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол. Франция принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията - каза френският външен министър Ален Жупе след среща с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин. Вестервеле заяви, че Германия споделя това мнение.



Изказванията на двамата министри показват, че позицията на Франция и Германия не се е променила въпреки положителните експертни и политически становища за напредъка на България и Румъния. В края на миналата година двете страни обявиха решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенген.

Помолен да коментира позицията на Париж и Берлин, българският външен министър Николай Младенов реагира оптимистично.
Пред БНТ в Берлин (където се провежда среща на външните министри от ЕС) той припомни още веднъж, че България изпълнява всички технически критерии за присъединяване към Шенген.
По думите му българската страна щяла да увери в това и министрите на вътрешните работи на Франция и Германия, които идната седмица трябва да посетят страната ни.

Политически причини препятстват процеса на разширяването на Шенгенското пространство, коментира на пресконференция днес в Брюксел премиерът на Унгария Виктор Орбан. Той направи изявление по повод първите три месеца от председателството на ЕС от неговата страна, предаде БТА.

По думите на Орбан въпросите, свързани с Шенген, са едно от затрудненията на унгарското председателство.
Според него Европа никога не е била толкова слабо заинтересувана от разширяване - както на самия ЕС, така и на Шенген. Той даде като пример факта, че докладите за присъединяването към свободната от граничен контрол зона на България и Румъния са положителни, страните са изпълнили поставените изисквания, но въпреки това процесът се бави, защото не среща съответната политическа подкрепа.

Орбан коментира, че настоящото положение може да бъде преодоляно чрез открити дебати, а не с тайни разговори. Той пое ангажимент дискусията по въпроса да не спира. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Париж и Берлин за пореден път ни казаха ”не” за Шенген | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди