изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:37 EEST
ДЪРЖАВАТА ИСКА ОТ МАЙКИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ 250 000 ЛВ.    
ОбществоДържавата масово им запорира сметките, младите семейства нямат пари, за да нахранят децата си. Добричка област ще напълни хазната с  250 376 лева. Правителството, президентът и парламентът мълчат. "Това е геноцид спрямо нас. Правителството ни кара да напуснем държавата", заяви една от майките по време на първите протестни действия в Добрич.

До момента 250 376 лева имат да връщат майките в Добричка област за получено неправомерно майчинство, тъй като са дали децата си да посещават детска градина преди да навършат 2 г. и не са се върнали на работа.
Това обяви за НДТ началникът на НОИ Пламен Петров. Съставените ревизионни актове до момента са 206. 86 129 лева от средствата, които трябва да връщат младите семейства, са само лихви. Останалото е главница.
"Имаме огромен обем от работа, която трябва да свършим. Проверките тепърва започват. Моят съвет е майките, които не са спазили закона, да дойдат в НОИ и да проверят дали не са сред нарушителите, за да не им текат лихви. Препоръчвам поне да бъде платена главницата, за да не става задължението по-голямо. Най-големите суми варират между 3 и 4 хиляди лева, но има и такива, които надвишават 4 хиляди лева", заяви Петров. Той посочи, че банковите сметки на 174 майки вече са запорирани, тъй като не са се издължили доброволно в 14-дневен срок или не са пожелали разсрочено плащане. Такова може да бъде направено за срок от 1 година и запорът да падне.
"До момента 96 ревизионна акта са напълно погасени. 7 майки са пожелали разсрочено погасяване на задължението. Приоритет ни е да приключим по-бързо с проверките и да информираме младите семейства, които не са спазили закона", добави началникът на НОИ в Добрич. Той призна, че едновременно не могат да изпратят на всички майки ревизионните актове и затова има и такива, които още не са информирани.
Оказва се, че лихвата, която държавата налага е от много години, но едва сега се надига такъв голям шум.
И докато правителството на ГЕРБ и президентът мълчат по проблема на хиляди млади семейства, то според майките ситуацията излизала извън контрол. Някой от тях нямат средства, за да нахранят децата си.
Със запор на банковата сметка тези дни бе неприятно изненадана и създателката на групата във Фейсбук "Майките в Добрич" Росица Костадинова. Във форума в социалната мрежа тя пише:
"Момичета, искам да ви кажа, че в началото на април са ми блокирали сметката. Чак вчера реших да проверя и видях, че е блокирана. В тази сметка ми се превеждат само детските на двете ми деца и понеже съм безработна там получавам и обезщетението за безработица. Всичко около 260 лв. Ходих в НОИ, тъй като според много адвокати нямат право да ми запорират детски и обезщетение. Служителката обаче ми каза, че напротив - правят запор на цялата сметка. Въпреки, че ги уведомих, че това са парите за съществуване на мен и децата ми, от които плащам ток, вода, телефон, детска градина, учебни пособия и консумативи и храна и т.н. Тя ми каза, че имат право по техния закон. Единственият начин да се вдигне запора бил молба за разсрочено плащане, като се определя размер на вноската и дата на падеж, която ако не спазя до 5 дни отново ще има запор. Но разсрочването на задължението било най-много за срок от 12 месеца. Моята сума е 3200 лв. Ако бъде разсрочена, ще бъде по 267 лева на месец. По сметката ми постъпват 260 лева месечно. Това означава, че аз нямам дори за вноската по разсроченото задължение, а какво да говорим, че нищо няма да остане дори за храна. Обяснявам й всичко това и тя ми казва, че нищо друго не може да се направи, защото такъв бил законът. Аз ще се пробвам да изкарам една година на фотосинтеза, но децата?".
В момента в Добрич тече подписка. Тя вече е подкрепена от над 300 души. Групата във Фейсбук вече е подкрепена от 200 души. Там всеки поставя проблемите си.
24 майки вече внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в Добрич, която ще бъде разгледана през май. Ще бъде внесена още една жалба от друга група майки. Те негодуват, че връщайки майчинството, са дискриминирани от държавата, тъй като излиза, че няма да са получавали нищо по времето, когато децата не са навършили 2 години и са ходили на детска градина. Законът предвижда 50% майчинство към заплатата, ако се бяха върнали на работа през този период. 
Майките настояват да падне голямата лихва и се надяват управляващите да разгледат социалната си политика спрямо младите семейства. Те искат законът да бъде преразгледан, тъй като когато специалистите са го правили, не са отчели и факта, че една майка, когато дете детето си на детска ясла, не може веднага да се върне на работа. Има адаптивен период, който е месец. Те са категорични, че ако трябва да се говори за нарушаване на закона, трябва да се приспадне този период, а лихвата да не бъде толкова непосилна и да тече от датата на получаване на наказанието на акта, не с години назад.  
"Това е геноцид спрямо нас. Правителството ни кара да напуснем държавата", заяви една от майките по време на първите протестни действия в Добрич. 
НДТ  
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ИСКА ОТ МАЙКИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ 250 000 ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди