изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:01 EEST
Бизнесът в Търново готви бунт    
Икономика Бизнесмени от Велико Търново готвят бунт заради драстичното увеличение на данъците. Негодуващите искат да се промени годишния размер на такса битови отпадъци от 7,5 на 3 промила. За това те настояват в декларация до кмета на болярския град д-р Румен Рашев и до председателя на местния парламент Александър Чокойски. Предприемачите са категорични, че трябва да се свика извънредна сесия до 20 май, за да се направят промени в общинската наредба за местните данъци и услуги.

"В противен случай ще има протести. Положението е нетърпимо, защото Велико Търново е най-скъпият град в България", възмущават се бизнесмените. Те са притеснени от невъзможността да плащат високите местни данъци и такси, които ще доведат до декапитализация на бизнеса. Имало реална опасност някои от фирмите да преместят дейността си в други райони на страната, където има по-благоприятни условия.

"Тези констатации са подкрепени и от национално изследване на Института за пазарна икономика, в което Велико Търново е на незавидното 22-о място от общо 28 позиции за правене на бизнес", се казва в декларацията.

Предприемачите настояват за контейнер тип "Бобър" да се плаща 1300 лв плюс 1,5 промила върху данъчната оценка. В момента ставките са 2841 лв. плюс 3, 75 промила. Недоволстващите искат още за категория на хотелите от една звезда да се начислява данък от 0,20 лв за нощувка. Заведенията с две звезди трябва да плащат вече по 0,25 лв., тризвездните - 0,30 лв., тези с четири звезди - 0, 40 лв, а петзвездните хотели по 0,50 лв. данък, което е почти наполовина по-ниско от сегашните разчети.

"Належащо е да се преразгледа приетата план-сметка за разходите на община Велико Търново. Предвидените средства за купуване на държавни ценни книжа в размер на 660 000 лв.,  са много завишени. Това се отнася и за планираните 140 000 лв. за контейнери, кофи, кошчета и др., както и за заделените 1 750 000 лв. за събирането и депонирането на отпадъците", категорични са предприемачите. Те предлагат свиване и на заделените 1 175 000 лв. за проучване, проектиране и поддръжка на депата и на предвидените над 3 млн. лв. за почистване на улиците, площадите. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Бизнесът в Търново готви бунт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди