изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:39 EEST
ПОНЕДЕЛНИК - ПОСЛЕДЕН СРОК ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ    
ИкономикаОт пресцентъра на НАП във Варна напомнят, че на 2 май - понеделник, изтича срокът, в който самоосигуряващите се подават освен данъчна декларация и две много важни осигурителни декларации – Декларация образец 1, която се подава всеки месец и Декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация.

Декларация образец  6 съдържа данни за дължими осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица. Подава се еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация, съответно срокът, в който те са задължени да представят справки №1 и №2 от данъчната декларация. Тези справки служат за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски. Декларация образец 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, Учителски пенсионен фонд, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и за облагаемия доход. Тя се подава ежемесечно до 10 дни, след като са платени дължимите осигурителни вноски или еднократно до 20 февруари 2011 г., ако са избрали да се осигуряват само за фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2009 г., както и за започналите дейност през 2010  и 2011 г. е 420 лв., припомнят от НАП. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лв., а максималният месечен размер на осигурителния доход e 2000 лева. НАП напомня, че от 1.1.2010 г. самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски по ЕГН, а не по БУЛСТАТ на дружеството, чрез което са декларирали, че ще се осигуряват. За неподадена декларация в срок или посочени в декларацията неверни данни с цел да се избегне плащането на задължителни осигурителни вноски, самоосигуряващото се лице се наказва с глоба от 250 лева за всеки отделен случай.
 


Сходни връзки

ПОНЕДЕЛНИК - ПОСЛЕДЕН СРОК ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди