изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:36 EEST
НАПРАВИХА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ПОДЗЕМНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ДОБРИЧ    
НовиниОбщината приключи работата по проект за създаване на ГИС, което я прави пилотна у нас

Общината в Добрич успешно реализира дейностите по един от най–иновативните си проекти  BG0039 „План „Бъдеще” – подобряване на капацитета на човешките ресурси в Община град Добрич за по-добро градско управление, планиране и развитие”. По този повод вчера бе представена в реално време работата на създадената по проекта дигитална карта на подземната инфраструктура на града. Присъстваха кметът Детелина Николова, управителят на „ЕСРИ България” Евгения Караджова и Костадин Батанов – представител на „Кадастър за Добрич”.
Обхваната е територия от 1401 хектара с 16 жилищни района и 2 промишлени зони. Описана е 1122 километра подземна мрежа, от които 209 километра водопроводи, 274 километра канализационна мрежа, 126 километра мрежа на БТК, 129 километра слаботокова и 502 километра силнотокова мрежа.
Проектът е на стойност 302 000 евро и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньори по проекта са експлоатационни дружества - Е.оН АД Добрич, ВиК ЕООД Добрич, “Алкател Лусент България” ЕООД и “Черноморска технологична компания” АД. С приключване на дейностите, Добрич вече е първата българска община с разработена Географска информационна система на подземни проводи и съоръжения към тях. Благодарение на системата ще се постигне интегрирано управление на водоснабдителната, канализационната, електроразпределителната, телекомуникационната и газоразпределителна мрежи на територията на целия град.
Данните са дигитализирани и обработени с цел изработване на специализирана кадастрална карта и регистри на подземни проводи и съоръжения към тях. Разработената географска информационна система дава възможност да се извеждат справки, скици и да се извършват анализи, подпомагащи вземането на правилни решения и предоставянето на информация за граждани и инвеститори. Жителите на града ще имат реални ползи от този проект. Ще се спре с порочната практика да се копае без необходимата информация за всичко, което има като подземна инфраструктура.
В резултат на проекта, Община Добрич в партньорство с експлоатационните дружества – ВиК, Е.ОН, ЧТК и Алкател Лусент България” ЕООД ще постигне синхрон в действията при управление на територията.  Проектът ще позволи и разширяване обема на електронните услуги, предоставяни на гражданите и по-конкретно на услугите, свързани с кадастъра. Устойчивостта на проекта ще се гарантира с поддържане и актуализиране на новоизградената система от обучени за целта експерти от общинската администрация и експлоатационните дружества. Община Добрич планира да надгради и разшири обхвата на ГИС. Предвижда се възможност за ползване на системата онлайн от потребителите.
 


Сходни връзки

НАПРАВИХА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ПОДЗЕМНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАПРАВИХА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ПОДЗЕМНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2011-04-29 @ 00:00 EEST
Олеле. Пък аз се чудих, какви са тия зейнали дупки по улиците на Добрич. Булевард "Добричка епопея" и пътя за Рилци все едно са пострадали от минометния огън на г-н Кадафи. Пред Управлението на Митницата, до ЕГ през почивните дни прокопаха нещо като канал през платното, което уж циментираха, но паветата забравиха да върнат. Ама то асфалта е вреден, нали? Въобще изследването на подземната структура е полезно. Аз мога да ви разкажа под кои улици има паваж, да вземат галошите да поразкопаят и там.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди