изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:32 EEST
ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПТП ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ И ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН    
Ред и сигурностПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ И ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН

 

 

По време на празници, свързаните с тях поредни почивни дни и през пролетния сезон нарастват опасностите за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, образуване на колони и задръствания; неравности и повреди на пътните платна и банкети; включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци и селскостопанска техника; управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

“ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” предлага на средствата за масово осведомяване да разпространяват активно представените практически препоръки за избягване риска на пътя, за предпазване на гражданите от нещастия по пътищата.

Основните рискови през периода са: Увеличената интензивност на движение; разнородни автомобилни потоци /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони, което е причина за увеличено напрежение у водачите и предприемане на висок брой рискови изпреварвания; управление в нетрезво състояние; управление на автомобили и мотоциклети от неправоспособни и употребили алкохол, возещи младежки компании; предоставяне управлението на МПС на такива водачи в нарушение на Закона за движението по пътищата; пасивност към големия риск от страна на техните близки и спътници;

В интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, “Пътна полиция” Ви предлага да имате предвид следните препоръки:

· Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

·  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.

· Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

· Преди пътувания с автомобила- на гости или към заведение- предварително определете водач от компанията, който ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

· Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.

· Възпрепятствайте и управление на автомобили, мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни и употребили алкохол. При необходимост, потърсете съдействие от полицията чрез тел.166 и 112.х

· При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Много по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.

· При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.

· Със затоплянето на времето в движението се включват много велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти, каруци и играещи деца. За да избегнете риска, в населените места намалете скоростта и под максимално разрешената.

· При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

· Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

· При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да можете да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите едва на броени метри пред автомобила.

· При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

· При топлото време децата Ви ще пожелаят да играят и карат велосипеди навън. Не им забранявайте, но им определете безопасно място за това, като не ги оставяте без надзор.

· В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат неправоспособни мотоциклетисти и мотопедисти, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

· Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.

· Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

· Заради множеството появили се през зимата неравности и дупки се движете със скорост, която да ви позволи да забележите навреме опасното препятствие и да реагирате.

· По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

· Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

· При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

· От обилните валежи по пътните платна са изнесени камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката, което е особено опасно за мотоциклетисти и мотопедисти.

 

 ОТДЕЛ “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”- ГД “ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ”

 

 


Сходни връзки

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПТП ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ И ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди