изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:01 EEST
16 вуза вдигат таксите за обучение от есента    
ОбразованиеОт 20 до 100 лв. се увеличават някои такси за обучение във висшите училища за учебната 2011/2012 . За някои специалности студентите ще плащат толкова, колкото в момента. Това показват утвърдените от правителството днес такси за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2011/2012, предаде Pariteni.bg.

При сравнителния анализ на таксите за новата учебна година и предложенията на държавните висши беше установено, че при 16 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти и докторанти за учебната 2011/2012 година се увеличава средно с 15% спрямо размера на таксите за обучение за настоящата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, цитирани от БТА.

Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата,

За право годишно в СУ ще се плащат 500 лева, с почти 30 лева повече, отколкото в момента. Философията в Алма матер също поскъпва с толкова.
Правото в УНСС ще струва 554 лева на година като там поскъпването е с почти сто лева. Икономическите специалности от около 290 скачат на 340 лева.
Най-скъпите специалности – медицинските, запазват таксите, както и през тази учебна година. В Медицинския университет в София те остават 900 лева, а в Пловдив - 950.
В Националната академия за театрално и филмово изкуство обучението скача със сто лева и ще струва 1300 на година.

При определяне на таксите са спазени са следните ограничения: таксите за обучение да са до 1/2 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението на един студент, таксите за обучение на чуждестранни студенти - граждани на държави, които не са членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство, да не са по-малки от диференцираните нормативи за издръжка на обучението на един студент, уточниха  от пресслужбата на Министерски съвет.

Правителството одобри и таксите за кандидатстване. Като цяло те запазват нивата си от миналата година, но има и изключения. Най-ниската такса е около 30 лева, а най-високата 50-60 лева.

Тази година 39 висши учебни заведения ще приемат кандидат-студенти с оценки от матурите.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

16 вуза вдигат таксите за обучение от есента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди