изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:24 EEST
ВУМК И ИНСТИТУТЪТ ПО МЕНИДЖМЪНТ ОРГАНИЗИРАХА СЕМИНАР В ПОРТУГАЛИЯ    
ОбразованиеВисше училище Международен колеж и Международният институт по мениджмънт са организирали  международен семинар за представяне на системите за валидиране на неформалното и самостоятелното учене от 28 април до 1 май 2011 в Браганца, Португалия.


Събитието е част от проекта "Валидиране на професионални умения и компетенции на имигранти в областта на туризма и услугите като гаранция за интеграция в Европейския Съюз" (VALEU), който се реализира в периода 2010-2012 година с финансовата подкрепа на програма "Леонардо да Винчи: Трансфер на иновации". Домакин е бил Политехническият институт на Браганца, а участие са взели представители на университети и центрове за професионално обучение от България, Дания, Румъния, Турция и Португалия. Форумът е открит от проф. Луиш Паиш, вицепрезидент на Политехническия институт в Браганца, и г-жа Мария ду Кармо Гомез - заместник-председател на Националната агенция за професионално обучение в Португалия.
Целта на форума е била да се представят резултатите от мащабно анкетно проучване за трудностите, които срещат имигрантите при достъпа до професионално обучение и трудовия пазар в България, Румъния и Турция, както и възможностите, които предлага законодателството в страните-членки на Европейския съюз за признаване на трудовия стаж като професионална квалификация и възможностите за учене през целия през целия живот, подчертаха от ВУМК. Г-жа Мария Мария ду Кармо Гомез е обяснила системата за професионално обучение на Португалия, която след радикална реформа през 2000 година става една от най-ефективните и иновативни системи в рамките на Европейския съюз. Българското проучване и законодателство са представени от експерти на Международен колеж и Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО).
Резултатите от семинара и проучването ще бъдат публикувани и разпространени в специален доклад по проекта, където ще бъдат подбрани тези елементи от португалския модел за признаване на трудовия опит, които са най-приложими в България, Румъния и Турция.
 


Сходни връзки

ВУМК И ИНСТИТУТЪТ ПО МЕНИДЖМЪНТ ОРГАНИЗИРАХА СЕМИНАР В ПОРТУГАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди