изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:03 EEST
Три списъка с непререгистрираните търговци ще обявят съдилищата и Агенцията по регистрация    
Ред и сигурностТри списъка с непререгистрираните търговци ще обявят съдилищата и Агенцията по регистрация, предвиждат промените в Закона за търговския  регистър

          

            Едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация до 31 декември 2011 г. се считат за заличени от 1 януари 2012 г., гласят последните промени на Закона за търговския регистър. Те са публикувани в бр. 34 на Държавен вестник.

            Фирмените дела на тези търговци ще бъдат архивирани от съда по последната им регистрация. Той трябва да изготви и изпрати до 1 октомври 2012 г. в Агенцията по вписванията Списък на едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци и Списък на търговските дружества и кооперации, за които не е поискана пререгистрация. Агенцията по вписванията ще изготви Списък на лицата, подали заявление до 31 декември 2012 г., но получили отказ за пререгистрация.

            Промените в Закона за търговския регистър предвиждат трите списъка да бъдат публикувани на електронната страница на агенцията. Информацията в тях може да бъде ползвана от всяко заинтересовано лице, за да подаде до съда по последната регистрация заявление за пререгистрация или за обявяване в ликвидация на търговско дружество и кооперация, определяне на ликвидатор и на срок за ликвидация. За тези дружества и кооперации съдът по регистрацията има задължение да изпрати в електронна форма удостоверение за актуално състояние и актуален учредителен акт на Агенцията по вписванията. Тогава агенцията пререгистрира търговеца или вписва ликвидацията и назначава ликвидатор.

            След 31 януари 2017 г. агенцията служебно ще заличи търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрация и обявяване в ликвидация, чиято ликвидация не е приключила поради бездействие, и за които не е открито производство по несъстоятелност.

            Когато се установи, че търговецът няма имущество, но има задължения, ликвидаторът е длъжен да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност, посочва новата редакция на Закона за търговския регистър.  

            Разноските по ликвидацията се поемат от търговеца, а когато той не разполага с необходимите средства, се осигуряват от заинтересовано лице. По смисъла на закона „заинтересовано лице” е съдружник, акционер, член-кооператор, член на управителен съвет на търговец с прекратена дейност, неговите кредитори, както и тези на съдружниците или на член-кооператорите, държавните органи, тези на местното самоуправление и ведомствата.

            Съдът по последната регистрация осигурява право на всеки да преглежда търговския регистър относно непререгистрираните търговци. Съдът ще архивира и съхранява фирмените дела на прекратените и служебно заличените еднолични търговци и клонове на чуждестранните търговци, на прекратените и служебно пререгистрираните търговски дружества и кооперации.

           

05.05.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Три списъка с непререгистрираните търговци ще обявят съдилищата и Агенцията по регистрация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди