изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:32 EEST
Съдът отмени 12-месечната уседналост за изборите    
Ред и сигурностКонституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място. Това пише в решението на КС от вчера, публикувано днес на страницата на съда, предаде БТА. Искането за произнасяне на съда е от 53 депутати от опозицията. Президентът не прие уседналостта и наложи вето, но то бе отхвърлено от мнозинството в парламента.  Така изискването за 12 месеца уседналост остана валидно. Специално за местните избори тази есен избирателно право ще имат граждани, които са живели в съответното населено място поне 10 месеца преди изборите.

С решението на съда отпада и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, за да избира общински съветници и кметове. Обявено е за противоконституционно и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

Принципът на уседналост беше гласуван през декември по настояване на управляващата партия в опит да се ограничи изборния туризъм.

КС отменя и разпоредбата, според която член на ЦИК може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция, както и изискването партията да е получила две на сто от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесения депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.
Сред противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

По-рано днес парламентът прие промени в закона за гражданската регистрация, според които хората, променили настоящия си адрес от 1 септември 2010 г. до 31 януари 2011 г., трябва да представят в общинската администрация по новия си адрес изискващите се документи за адресна регистрация в двумесечен срок от влизане на измененията.

В същото време ГЕРБ внесе официално предложение изборите за местна власт и президент да се проведат на 23 октомври. Въпреки първоначалното искане на БСП и ДПС за други дати, днес те обявиха, че са склонни да приемат тази и вероятно това ще е окончателното решение. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Съдът отмени 12-месечната уседналост за изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди