изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-01-23 @ 01:09 EET
Ромският лидер Васил Симеонов: Циганките раждат по много деца, за да ги продават    
Икономика
От изтъргувано хлапе в чужбина за органи могат да се спечелят до 100 000 евро

Васил Симеонов е лидер на една от циганските махали в Карнобат и е свидетел на всичко, което става в последните 20 години в редиците на неговия етнос. Въпреки че едва е завършил средно образование преди години, Васил показва завидни знания и интелигентност. Разказът му пред в. "ШОУ" е едновременно смайващ и разтърсващ.
- Василе, казваш, че си лидер на махала. Как стигна до този пост и каква е йерархията при вас?
- Аз съм вече на сериозна възраст и това предполага мястото ми. Обаче още преди години аз си завоювах поста. През 1992 г. главатар на махалата беше един Али. Аз го предизвиках на бой и го пребих. След това аз станах първият.

- Как така. Това ваш обичай ли е?
- Това са правилата. Всеки пълнолетен мъж може да предизвика лидера на клана и да се бие с него за върховенството. Ако го бие, той става босът. Това беше преди години. Сега е малко по-различно. Нещата се определят отгоре.

- Къде отгоре?
- В България има пет-шест цигански фамилии, които управляват цялата общност. Под тях са още около трийсет семейства. Те изпълняват заповедите на големите фамилии. Под тези семейства са такива като мен, които управляват махали. Аз обаче съм длъжен да се подчинявам на големите. В противен случай ще ме свалят, а може да стане и по-лошо.

В играта е и Кирил Рашков, познат още като Цар Киро.

Него го знае цяла България. Има обаче играчи, които никой не е чувал и те са тези, които движат нещата. През тях минават паричните потоци, те играят с политиците и те дирижират за кого ще се гласува. Освен това в циганската общност има изградена и голяма мрежа за организирана престъпност.

- По-точно?
- Ние сме използвани за всякакви дейности от ъндърграунда. Годишно се въртят и печелят огромни суми. Циганската мафия е едно от най-големите престъпни мрежи в страната. В играта са както наши хора, така и представители на т.нар. групировки. Дейностите, от които се вадят пари, са няколко. Те са контролирани от фамилиите, за които ви казах. Ще ви звучи смайващо, но мога да ви кажа, че годишно от тези дейности се въртят около 2 милиарда лева. От тази сума се плащат поне 30 процента на политиците за чадър. Плащат се и различни комисиони на хора, които са ангажирани в схемите, но са извън нашата общност. На първо място е бизнесът с износ на деца и органи на хора в чужбина. Става въпрос за една схема, която е силно печеливша. Годишно

над 5000 цигански деца на възраст от 3 до 16 години се изнасят в чужбина за донори.

Децата след това биват умъртвявани и органите им съхранявани в специални хладилни бази. Най-често те се намират в Южна Италия или Египет. Нямате представа колко е голямо търсенето на органи в чужбина, най-вече в Западна Европа и САЩ. Дефицитът там е огромен. Самите органи се предоставят на различни клиники. Най-търсени са бъбреците и сърцата. Често обаче има поръчки и за черен дроб, различни ставни съставки, съединителна тъкан и, разбира се, кръв. В цялата схема децата се използват и за донори на кръв. Често органите се използват и от клиники в Пакистан, Индия, Турция, както и от бивши азиатски съветски републики. Там самият контрол е по-занижен. В България се плаща по 7-8 хиляди евро за едно продадено дете. В чужбина при пълно изтъргуване на органите и кръвта му печалбата стига до 80-100 хиляди евро. Така играчите в схемата печелят огромни суми.

- Говориш за страшни неща. Семействата, които продават децата си, знаят ли за какво става въпрос?
- Знаят. Ще ви кажа нещо, което не е говорено никога в България. Има

много цигански семейства, които нарочно правят повече деца. Целта им е точно продажба.

От 7-8 поне три отиват по схемата в чужбина като донори. Това е бизнес, и то печеливш. Така че не се учудвайте, че циганите правели толкова много деца. Това си има своето обяснение. Да не говорим, че и останалите също биват използвани, но в други схеми.

- Например?
- Част от малчуганите се пускат по улиците за просия. Това също е доходен бизнес, не се заблуждавайте. На ден един добре обработен просяк може да докара и 100 лева. Друг въпрос е после къде отиват парите.

- Къде отиват?
- Разпределят се по предварително определен ред. Една част за местния тартор, друга за градския и така нагоре. За малкия остават 2-3 лева. Но и тук печалбите са големи. Това са пари без данъци, в брой и безотчетни. Мога да ви кажа, че в Бургас в момента „работят” около 200 просяци от нашите. Те не са едновременно на улицата и се появяват на смени.

Просяците месечно носят близо 200 хиляди лева в кеш. Това е страхотна печалба. Представете си тогава в София как стоят нещата. Друг много добре отработен бизнес е с проституцията. В оборот се пускат момичета от 10 до 18 години. Цените са ниски и клиентела има. Сега нещата малко са свити, защото кризата удря навсякъде. Циганките обаче са търсени, защото срещу малко пари предлагат всичко.

- Какви са тарифите?
- За пълна програма 30 лева. Орална любов – 5 лева. Обикновено чукане - 15 лева. Виждаш, че парите са нищожни. Заради това има и голям оборот. И тук обаче големият пай отива горе. За момичетата на ден остават по 5-6 до 10 лв.

Всичко се прибира от фамилиите.

Няма и как да е иначе. С тези пари после се плаща на политици, полиция, мутри и т.н.

- Значи се получава така, че няколко богати фамилии са барони, а останалите са крепостни селяни?
- Много правилно. Циганската общност и сега живее във феодализма. Ние сме едно отделно общество със свои закони. Общите правила не важат и никога няма да важат. Нашите босове казват какво трябва да стане и става това. Който се отклони, е наказван.

- Купуват ли се гласове от циганите?
- Ти как мислиш? Това е другият изгоден бизнес. По избори става като бит пазар. Разни партийни лидери се изреждат да обещават чудеса, а дни след това минават техни хора, за да пазарят гласове. Схемата е изпипана. Раздават се и копия на бюлетини, за да не се обърка нещо.

- Кои сили са си купували гласове?
- Малко са изключенията. Все пак става въпрос за 600 хиляди гласоподаватели. На местни избори пък нещата съвсем загрубяват. Там най-активни са разните бизнес партии. Те откровено идват и предлагат. Често има и наддаване.

За листата общински съветници сумата за един глас е 40 лева, за кмет - 60-70 лева.

Говоря ви за Бургаска област. Парите обаче ги прибират тарторите и за хората остава по някое кебапче и бира. Рядко се дават суми в брой на електората, всичко отново отива горе. Преди шест-седем години в Бургас имаше много показателен случай. Тогава местен бизнесмен плати доста солидна сума, за да му осигурят 1500 гласа от циганския квартал. Тарторите взеха парите и обещаха, че всичко ще е наред. След това обаче дойде друг и плати повече. Така гласовете отидоха при него. Прецаканият кандидат общински съветник обаче не остави нещата така. Една вечер в квартала влязоха над 20 джипа с мутри, въоръжени с бухалки и пушки-помпи. Падна голям кютек. Над 200 цигани бяха изпотрошени. Тарторите пък повече никой не ги чу. На следващите избори обаче всичко беше наред и въпросният господин сега е общински съветник.

Едно интервю на Петър АНГЕЛОВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Ромският лидер Васил Симеонов: Циганките раждат по много деца, за да ги продават | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ромският лидер Васил Симеонов: Циганките раждат по много деца, за да ги продават
Автор: Anonymous да 2011-05-08 @ 12:46 EEST
Типични цигански лъжи целящи да се оправдае плоденето им! Но кой ще оправдае държавата, която стимулира този процес?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди