изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:50 EEST
Проф. Димитър Иванов: Ще стигнем до шоково вдигане на доходите    
Новини Ситуацията в България е жестока, в Европа – също. Вече се говори за държавни фалити. Това ще се отрази лошо на България, защото върви процес на обедняване на граждани и фирми, на публичния сектор. Това ще продължи 5-6 години. Докато няма потребление, кризата е тук, коментира проф. Димитър Иванов, бивш съветник на президента Георги Първанов, ситуацията в страната.



Според него България е единствената страна в Европа без антикризисна програма. "Вижте какви спорове се водят – да се дадат ли 5 евро на месец на пенсионерите или не! Трябва да стигнем до шоково вдигане на доходите”, заяви той.

Казва, че е предупредил президента Първанов за задаващата се криза още през 2008 г. „Дойдох в България няколко месеца преди банковия фалит, вече бях излязъл като съветник от президенството. Поисках среща с президента, той ме прие, направих анализ, а той ме попита само: „Дълга ли ще бъде кризата?” Отговорих му, че ще бъде дълга и жестoка.

Среща се и с Орешарски и Станишев, но разбира, че кабинетът се надява кризата някак да заобиколи България, да минем между капките.

„Бях известен като критик на Тройната коалиция още от формирането й и предупредих президента, че няма да е устойчива заради неподготвеността на премиера Станишев. Казах му го няколко месеца преди да бъде избран”, разказа Димитър Иванов.

На въпроса защо е напуснал президента, отговаря, че съветническите дрехи се оказали тесни за желанието му да бъде полезен. „Първият мандат на президента беше силен. Но прекалената ми атака към правителството на Тройната колация повлия.”

Професорът, който от години застъпва идеята, че на България й трябва експертно правителство, каза и сега, че просветенеите българи са изтикани в ъгъла. „Трябва да си член на партия, за да влезеш в политиката. Страната е загърбила националния си елит. ГЕРБ имаше шанса да се отвори към страната, смъкна от трона Тройната коалиция, но се затвори в себе си”, констатира той.

Казва, че не е излизал от политиката, макар да живее в чужбина. „ Живея на 2,40 мин. от София и от някоко години се опитвам да активизирам граждански движения в страната. Основните партии на прехода са в криза, те не смениха елитите, визията, програмите си, нямат виждане за България”, казва професорът по икономика и допълва, че България се нуждае от младите хора, които учат навън и ще дойде момент, когато тя ще ги поиска, затова те трябва да се готвят. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Проф. Димитър Иванов: Ще стигнем до шоково вдигане на доходите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди