изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 17:05 EEST
ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА НЕСПРАВЕДЛИВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПАРИТЕ МЕЖДУ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ СТАРИТЕ И НОВИТЕ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС    
Европейски съюз

За това бе категорична Мария Неделчева – евродепутат, член на комисията по земеделие в Европейския парламент, която бе в Добрич за Четвърта кръгла маса от обществения дебат за Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 г.България отбелязва сериозен напредък в убеждаването на останалите страни-членки на ЕС да не се прехвърлят средства от първи във втори стълб на новата Обща селскостопанска рамка (ОСП) на съюза за периода 2014 – 2020 г. Това съобщи пред земеделци в Добрич евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева. Тя обяви още, че остро се противопоставя на предложенията на някои от старите страни-членки 20% от средствата да бъдат прехвърлени, защото всички средства в първи стълб означават реални пари за всяка конкретна година, а парите във втори стълб се дават на многогодишна база и е нужно съфинансиране. Неделчева бе в Добрич, за да представи предстоящите промени в рамките на четвъртата кръгла маса от Обществения дебат за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 – 2020 година. Дискусията се организира от евродепутата на ГЕРБ Мария Неделчева с партньорството на ПП ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители в България и най-голямата европейска неправителствена организация на земеделските производители Copa-cogeca. Във форума участваха още главния политически съветник на Copa-cogeca Шелби Матюз, която пристигна в България специално за срещата в Добрич, зам.-областният управител Тодор Георгиев, експертите на Министерството на земеделието и храните Снежана Благоева и Мая Нинова и Христо Цветанов – председател на УС на АЗПБ.
 Пред над 100 земеделски производители и животновъди от областите Добрич, Варна, Търговище и Шумен, Мария Неделчева обясни, че изравняването на преките европейски плащания и отстояването на правата на българските производители в новата ОСП е неин основен ангажимент като български евродепутат и член на Комисията по земеделие в Европарламента. Тя призова българските земеделци и животновъди да дадат своите предложения как да бъдат защитени интересите на България в новата селскостопанска рамка. Неделчева обясни пред фермерите, че е внесла 51 поправки по проекта за новата Обща селскостопанска рамка на ЕС и предложенията към основния документ. В една от поправките, Неделчева предлага в новата ОСП да отпадне тавана на субсидиите за големите фермери, който би ограничил средствата за голяма част от едрите фермери както в България, така и останалите стани-членки на Европейския съюз. Евродепутатът призова българските производители също да дадат и свои предложения как може да бъде уредена ситуацията по този въпрос. Неделчева призова земеделците да предложат и дефиниции на понятието „активен фермер”. Това се налага, защото плановете на европейските институции са субекти, които притежават земи (като например жп компании, заводи и др.), но не произвеждат блага да нямат право да получават европейски субсидии.
Евродепутатът припомни и основната си кауза в Европейския парламент - изравняването на преките плащания за фермерите от старите и новите страни-членки на ЕС. В момента българските фермери получават едва 40% от парите, които получават техните колеги в старите страни-членки. „Трябва да се сложи край на тази несправедливост. Не е нормално българските производители да получават 40 процента от това, което получават земеделците в старите страни-членки. Трябва да се отстоява запазване на бюджета на ОСП, защото все повече отговорности даваме на нашите земеделци - да се грижат за околната среда, да се борят с климатичните промени. За това трябват средства. Трето, много силен първи стълб - директни плащания. Няма да допуснем да ни бъдат отнети средства от директните плащания, защото директните субсидии са гаранция за директен доход на нашите производители,  за модернизацията на селското ни стопанство. Мога да разбера своите немски и френски колеги, че искат повече средства за втори стълб –развитие на селските райони, но те го искат сега, след 30 години, след като 30 години са се възползвали от първи стълб - директните плащания, и са модернизирали достатъчно земеделието си. Сега е ред на нас да се възползваме от европейската солидарност”, каза евродепутатът.
Неделчева изрази съжаление, че писмената декларация, която тя инициира, не събра нужния брой гласове на евродепутати за прекратяването на разпределението на плащанията по историческия критерий. Според нея, с инициирането на подписката проблемите на българските земеделци и животновъди са били четири месеца в дневния ред на Европейския парламент. Затова евродепутатът призова българските фермери да дадат свои предложения на базата на какви критерии да се извършва разпределението на европейските пари за следващия програмен период по Общата селскостопанска политика, защото от другите страни-членки вече има нови предложения.
Друга поправка, която Мария Неделчева заедно с Министерството на земеделието и храните предлага в новата ОСП е животновъдите, които не са собственици на земи също да имат право да получават европейски субсидии. Според сега действащите правила на ОСП е точно обратното и поради тази причина почти 90% от животновъдите у нас са лишени от такива субсидии. Това е още една причина, поради която евродепутатът Мария Неделчева призова родните производители да дадат свои предложения за дефиниране на понятието „дребен фермер”. Нужно е България да е готова с дефиниция по този въпроси, защото почти всички нови страни-членки са се обединили, че новата европейска земеделска политика трябва да е насочена към отделните дребни производители.
 


Сходни връзки

ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА НЕСПРАВЕДЛИВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПАРИТЕ МЕЖДУ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ СТАРИТЕ И НОВИТЕ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди