изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:21 EEST
Спряха европейските здравни карти    
ЗдравеВнезапно вчера спря издаването на европейски здравни карти в цялата страна, пише "24 часа", като се позова на оплакали се читатели. Заповедта за това била на здравната каса. Карта може да се вземе само за пребиваване над 2 месеца, но това трябвало да се докаже с билети, хотелски резервации и др. За престой до месец се издават удостоверения от регионалните здравни каси.


Столичната здравна каса е единственото място в София, където сега може да се извади удостоверение.

С картата здравноосигурените могат да ползват безплатна медицинска помощ при спешни и неотложни състояния в държавите от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Има обявена процедура за нов изпълнител, който да изготвя картите, обясниха от Националната здравноосигурителна каса. Оттам се надяват тя да приключи по-бързо, но засега не могат да се ангажират с ясни срокове.

Договорът е изтекъл, получихме писмо от касата да издаваме европейски карти, само ако човекът ще бъде в ЕС над 2 месеца, заявиха от консорциум "КИМ 2000 - Демакс", които правеха документите от приемането ни в ЕС досега.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че научават от медиите за проблема.

Преди година у нас се разгоря спор дали европейската здравна карта да бъде препоръчителна или задължителна. В крайна сметка парламентът прие тя да е препоръчителна.

www.dir.bg

 


Сходни връзки

Спряха европейските здравни карти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди