изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:54 EEST
Атакисти и мюсюлмани в кървав сблъсък пред джамията в София    
Политика

Митинг на "Атака" пред джамията "Баня Башъ" в центъра на София доведе до сблъсъци, ранени депутатка, няколко мюсюлмани и полицаи. Стигна се до арести и заплаха за искане на оставка на вътрешния министър. Петима мюсюлмани са приети в „Пирогов” след сблъсък с протестиращите, съобщиха от МВР. От болницата уточниха, че повечето са били с повърхностни рани и са освободени за домашно лечение. В неврохирургическата клиника е оставен под лекарско наблюдение 45-годишен мъж, който е със сътресение на мозъка.



Депутатката Деница Гаджева също е преминала през "Пирогов", раната на брадичката й е била обработена и също е била насочена за домашно лечение.

При овладяването на ситуацията са били наранени и петима служители на реда, които са освидетелствани в Съдебна медицина. Жена с повърхностна рана също е отишла в Съдебна медицина, за да освидетелства нараняването си, уточниха още от полицията.
За хулигански прояви в столичното Пето РУП са задържани двама мъже на 32 и 22 г. Продължават разпитите и огледът на местопроизшествието. Нанесени са щети на два полицейски автомобила, уточниха от полицията.

Всичко започна, когато един от представителите на партията на Волен Сидеров се опита да насочи колоната на митингуващите националисти към молещите се мюсюлмани, но бе  пресрещнат от тях, което предизвика реакция и сбиване, предаде БНР.
Сблъсъкът бе провокиран от мъж, който се представи за минувач, раздразнен от застланите пред джамията килимчета за редовната петъчна молитва на мюсюлманите. Той се опита да прибере една от постелките, след което последва реакция на участниците в митинга.

Активистите на "Атака" започнаха да крещят "Турски мекерета", "Турците вън", "България". Полетяха шишета, камъни и различни предмети към джамията. Подпалени бяха и килимчета на молещи се. Започна бой.
Полицията задържа двама привърженици на "Атака", предадоха БТА и "Фокус".
Пред журналистите дойде депутатката Гаджева с разкървавена брадичка и заяви, че раната е от хвърлен по нея камък от мюсюлманин.

Волен Сидеров, който бе на митинга, определи като срам и позор поведението на полицаите и ги упрекна, че са удряли протестиращите. Той негодува, че полицията не е арестувала молещ се в храма, който хвърлил камък срещу Гаджева, и нарече действията на униформените "еничарски".
Лидерът на "Атака" се закани, че ако не бъдат освободени привържениците му, ще иска оставката на министър Цветанов.

Раздразнен, Сидеров призова мюсюлманите да хвърлят камъни по него, но те пък му отговориха с ръкопляскания.
Той твърди, че камъните хвърчали като дъжд срещу хората на "Атака". Незаконните действия бяха от страна на ислямистите, които хвърляха камъни и крещяха думи на омраза – гяури, смърт и никой не ги пипна с пръст, обясни той.

Въпреки ексцесиите, молитвата продължи.

Столичната полиция прикани медиите, присъствали на протеста, да предоставят видеозаписи, които да помогнат в идентифицирането и на други участници от двете страни в инцидента. Прокуратурата е уведомена за инцидента.

По-късно Сидеров отиде в Пето РПУ, където бяха задържани двамата активисти. Той бе пуснат вътре и след като излезе заяви, че полицията проявява двоен стандарт, защото имало кадри, на които се виждало как залавят мюсюлманин, а после го пускат, предаде БГНЕС.

Българският хелзински комитет остро осъди днешния инцидент. Председателят на комитета д-р Красимир Кънев изпрати отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настоява да упражни своите правомощия и да разпореди цялостно разследване.
"Инцидентът е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превърнаха в професия. Той е тежко посегателство върху физическата неприкосновеност и религиозните права на български граждани и грозно петно върху международната репутация на нашата страна", обясняват от БХК.
Според тях, ако разследването докаже, че "Атака" е виновна за инцидента, тя трябва да бъде обявена извън закона.

Миналата седмица симпатизанти на "Атака" отново нарушиха молитвата.
Само преди три дни пък, Сидеров и хората му  предизвикаха скандал в Батак, при който полицията едва успя да предотврати сблъсъци.

http://dnes.dir.bg

ВИДЕО И СНИМКИ

 


Сходни връзки

Атакисти и мюсюлмани в кървав сблъсък пред джамията в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди