изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:14 EEST
Корпоративна банка стои зад сделката за ”Петрол”    
ИкономикаМладежи на 28 и 29 години бяха обявени като нови собственици на акциите на "Нафтекс Петрол" в "Петрол" АД. Оказа се, че зад финансовата операция стои Корпоративна банка. "Вянд Ойл" ООД е купувач на 41,8482% от "Петрол" АД, показват данни на Централен депозитар АД. Сделката за 45 719 000 акции на дружеството бе регистрирана на извънрегулиран пазар на БФБ-София на 16 май 2011 г. при цена от 1,3 лв. за акция. Общата цена на сделката е 60 млн. лв. Последната сделка с акции на дружеството (20 май) е при цена от 5,99 лв./акция .

Продавач е "Нафтекс Петрол" АД, което е дъщерно на "Петрол" АД и към 18 май вече не притежава акции в компанията майка.
"Вянд Ойл" ООД е с капитал от 5 000 лв., собственост по 50% на Димитринка Владимирова Петрова (родена през май 1982 г.) и Николай Димитров Петров (роден през август 1983 г.), сочи справката. Компанията е регистрирана през 2004 г., а през 2007 г. е отчела оборот от 100 млн. лв.

Пред агенция "София прес" Николай Петров е заявил, че единствената причина за сделката с "Петрол" е "желанието ми да се пробвам в нов и успешен бизнес". Той е заявил, че няма да отговаря на "спекулативни теории за подмолни партньорства", цитира го "Дневник".

От "Петрол" обаче са съобщили за "24 часа", че не става въпрос за класическа продажба, а за мостово финансиране - "Вянд" отпуснали кредит, а акциите служат като обезпечение по него. Финансирането на сделката е от Корпоративна банка.
"Отпуснахме кредит на "Вянд ойл", с който са купени акциите", потвърди пред "24 часа" Цветан Василев, шеф на надзора на банката.
"Дневник" припомня, че на същата цена от 1.3 лв., на която е станало прехвърлянето на пакета, Корпоративна търговска банка купи в края на април 8.24% от компанията чрез репо сделка.

По подобен начин - с финансиране, осигурено от ПИБ, бяха продадени основните активи на "Кремиковци", а купувачът бе 26-годишен проектант.

Според "24 часа" сделката с "Вянд" е инициирана от ръководството на "Петрол", което в момента е от хора, близки до Митко Събев, без съгласието на доскорошния му партньор Денис Ершов.

В края на миналата година избухна съдебната битка между двамата съдружници в "Петрол холдинг" - Събев и Ершов, относно контрола върху компанията. На нарочна пресконференция Митко Събев заяви, че сметките на дружеството са блокирани заради удостоверение, издадено от Агенцията по вписванията и поиска оставката на изпълнителния й директор Виолета Николова. Временно отстраненият шеф на дирекция "Длъжностни лица по регистрацията" в Агенцията по вписванията Боян Терзиев пък заяви, че Николова е оказвала натиск върху служители.

От своя страна Денис Ершов обвини Митко Събев в злоупотреби в дружеството и поиска смяната на целия управителен съвет, начело с Орлин Тодоров.

През април съдът върна контрола на "Петрол" АД на Митко Събев и отхвърли претенциите на Дениш Ершов.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Корпоративна банка стои зад сделката за ”Петрол” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди