изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:18 EEST
НЦИОМ: Фандъкова е по-харесвана от Бойко Борисов    
Общество  Кметицата на София Йорданка Фандъкова е по-харесвана от своя патрон Бойко Борисов. Той губи 6 на сто одобрение спрямо март, а за една година доверието към него е паднало с 14%. Рейтингът на повечето министри от ГЕРБ също се движи надолу. Доверието към кабинета като цяло и отношението към партия ГЕРБ обаче се стабилизира на стойностите от март. Данните са от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено между 12 и 19 май 2011 г. сред 1000 души в страната.

И през май еврокомисарят Кристалина Георгиева е политикът с най-висок рейтинг - одобрението към нея е 69% (през март е било 71%). От НЦИОМ държат да уточнят, че сферата на дейност на Георгиева е извън България и отношението към нея не е докрай съпоставимо с това към останалите политици, които непрекъснато са подложени на критики. Пощадена от мелето на всекидневната политика е и бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Дори и с тези уточнения Кунева се движи нагоре. Одобрението към нея е с 9% по-високо спрямо март, неодобрението пада с 10%. Към момента тя е харесвана от повече от половината от привържениците на всички партии (с изключение на "Атака"). Силните симпатии към спряганата за кандидат-президент Кунева обаче ще претърпят сериозни промени, когато партийните претенденти за "Дондуков" 2 бъдат обявени, обясниха от НЦИОМ. Според шефката на социологическия център Лидия Йорданова Кунева е силен кандидат за балотаж, но не и за първи тур.

Фандъкова се придвижва две позиции напред спрямо март (и с около 2% по-високо доверие). Строителният министър Росен Плевнелиев все така е най-добре представящият се член на кабинета (одобрението към работата му е с 4% по-високо спрямо март). И Плевнелиев, и Фандъкова изпреварват началника си в ГЕРБ. Все пак зад Борисов, въпреки повишения си рейтинг през май, остава президентът Георги Първанов. Той пооправя публичния си образ - с 6% по-голямо одобрение и с 8%по-малко неодобрение. Най-големите фенове на президента са сред жените, хората от малките градове и селата, бедните и малцинствата. 40% дават положителна оценка за двата мандата на Първанов, а 37% - отрицателна.

Освен Плевнелиев още трима министри подобряват позициите си - Свилен Нейков (+5%), Трайчо Трайков (+2%), Вежди Рашидов (+2%). Най-голям е спадът при Мирослав Найденов (-8%) и Николай Младенов (-6%). И двамата обаче остават сред най-одобряваните политици. Финансовият министър Симеон Дянков продължава да играе ролята на щатния злодей на кабинета. Неодобрението към дейността му е най-високо - 66%. Той е приеман като основен виновник за свързаните с кризата неблагополучия. Рейтингът на вътрешния министър Цветан Цветанов се е закрепил на позициите от преди два месеца. Доверието в полицията обаче пада с 4%. Все пак тя остава най-харесваната институция. Една трета от българите одобряват работата на кабинета. Толкова са били и преди два месеца. 54% на сто са негативно настроени към свършеното от правителството.

Намалява делът на хората, които смятат, че ГЕРБ няма алтернатива - за една година те са с 13% по-малко.

Няма промяна и в политическите симпатии на българите. 30 на сто са привържениците на ГЕРБ, 16% на БСП. Подобна е била ситуацията и през март. "Нараснало самочувствие на избирателите на БСП, лежерно отношение на симпатизантите на ГЕРБ и известно объркване сред електората на ДПС", така очерта сегашната картина Лидия Йорданова.

Две години след изборите от 2009 г. ГЕРБ запазва две трети от избирателите си, отчитат още от НЦИОМ.

Сергей Станишев е най-популярният лидер на парламентарна група с 25% доверие. От НЦИОМ са тествали отношението към отцепника от ДПС - Касим Дал. Той събира 11% одобрение. Сред извънпарламентарните политици харесвани са Стефан Софиянски (ръст от 4%) и Татяна Дончева (+5%).

Всеки пети смята, че кризата няма да свърши никога

20,6 на сто от българите са убедени, че кризата няма да свърши никога. Половината от анкетираните от НЦИОМ са съвсем уклончиви - краят на кризата ще дойде по-късно (някога след 2011 г.).

Две трети от хората декларират, че през последната година живеят по-зле. Стандартът на живот на едва 4 на сто се е повишил през това време. 63 на сто от българите се оплакват, че трудно са си плащали сметките за парно, ток и т. н., 58 на сто са се ограничили в покупките от първа необходимост. 22 на сто са имали затруднения при изплащането на вноските по кредитите си. 16 на сто са временно без работа, 15 на сто - повече от 6 месеца.

Най-голямата тревога на хората е от загубата на работата - за 26%. Най-сериозният проблем за 24 на сто е ниският стандарт на живот, а за 14%- инфлацията.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

НЦИОМ: Фандъкова е по-харесвана от Бойко Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди