изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:46 EEST
Раниха президента и премиера на Йемен    
По светаЙеменският президент Али Абдула Салех е леко ранен при обстрел срещу президентския дворец, в чиято джамия той и мнозина висши държавници са присъствали на петъчната молитва, предаде Ройтерс. Опозицията твърди, че Салех е убит, няма официално потвърждение от президентския дворец. Убити са четирима души от президентската охрана. Ранени са министър-председателят Али Мухамад Муджавар и председателят на парламента, който е в критично състояние, съобщава телевизия "Ал Арабия".

По-рано беше съобщено, че президентският дворец в Йемен е бил ударен от най-малко два снаряда, след като уличните сражения в заплашената от гражданска война страна обхванаха още части на столицата.  През последните 10 дни при боевете в Сана загинаха най-малко 155 души, което доведе до ескалация в бунта срещу 33-годишното управление на президента Али Абдула Салех в бедната страна, който започна през януари. Около 370 души са загинали от началото на безредиците в Йемен.

Снощи силите за сигурност откриха огън с бойни патрони по демонстранти, настояващи за оставката на Салех в столицата Сана, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. В друга частна града, силите за сигурност продължиха да водят ожесточени престрелки с бойци на шейх Ал Ахмар, водач на силна племенна конфедерация.

Хиляди членове на съпернически племена заплашиха да нахлуят в столицата и да се включат в битката срещу лоялните на президента сили, съобщава АП и добавя, че страната затъва все по-дълбоко в тотална битка за власт. Водената от месеци начело с младежи протестна кампания за мирно сваляне от власт на Салех бе трансформирана във въоръжен сблъсък между двата най-влиятелни клана в Йемен - този на президента и клана Ал Ахмар.

Родът Ал Ахмар оглавява най-силния племенен съюз в страната, който се зарече да свали Салех. Според АП продължаващите близо две седмици сблъсъци между двата клана в Сана може да се разпространят в цялата страна. За племената в Йемен е характерна дълбока лоялност и убийството дори на един член на племе може лесно да въвлече роднини и близки в спирала на насилие.

Племенни бойци нападнаха вчера сили за сигурност в град Таиз  очевидно за да отмъстят за смъртта на протестиращи там миналата седмица или да ги защитят от нови атаки. До този момент племенни бойци не се бяха намесвали в конфликта. Нападението подсказа, че и други племена може да възприемат сраженията между Салех и клана Ал Ахмар като сигнал и те да извадят оръжието. Войски на Салех извършиха един от най-тежките артилерийски обстрели досега в конфликта срещу позиции на Ал Ахмар в Сана.

Сражения се разразиха в северния район Хасба, епицентър на боевете. Войски подпалиха централата на частна телевизионна станция, собственост на 10-имата братя от фамилията Ал Ахмар. Обстреляни бяха и офисите на частен вътрешен авиопревозвач, няколко склада и четири къщи, близо до комплекса на семейството в региона. Министерството на отбраната за първи път обяви, че  специални части, командвани от сина на Салех - Ахмед, са се включили в сраженията.  Силите, които са най-добре въоръжени и обучени в цялата армия на Йемен, "освобождавали" сгради в Сана, окупирани от бойци на Ал Ахмар, които са превзели над десет министерства и сгради от началото на конфликта.

В планините извън столицата няколко хиляди бойци, лоялни на клана Ал Ахмар, лагеруват край магистралата към Сана, готови да се включат в борбата, според местния племенен лидер Мохамед ал Хамдани. Те са дошли от родните места на клана - град Амран, на 45 км северозападно от Сана. Командвани са от Хусейн ал Ахмар, по-малкия брат на лидера на съюза Хашид - Садек ал Ахмар. "Няма да оставим сами Ал Ахмар. Ще влезем в Сана, за да ги подкрепим и да се сражаваме рамо до рамо с тях", каза Хамдани.  Изтребители ще нанесат удари, ако бойците се опитат да навлязат в столицата,  предупреди военнослужещ, пожелал анонимност.

Племенният съюз Хашид, обединяващ около 10 северни племена, е внушителен опонент. Десетимата братя от клана Ахмар са сред най-богатите бизнесмени и най-влиятелни политически фигури в страната. Техният баща Абдула отдавна бе в неудобен съюз със Салех, който помогна да се консолидира властта на президента.

След смъртта му водачеството на Хашид бе предадено на най-големия му син Садек и отношенията със Салех значително се влошиха. Садек и двамата му най-влиятелни братя Хамид и Хусейн ставаха все по-критични към Салех и управлението на страната. Недоволството им нарасна, тъй като Салех даваше все повече власт в ръцете на собствената си фамилия и собственото си, малко племе санхан, посочва АП. http://m.vesti.bg

 


Сходни връзки

Раниха президента и премиера на Йемен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди