изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:44 EEST
ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ    
Общество Героят от Габон е возил Първанов и Сакскобургготски. Родителите му от Подслон заслужено се гордеят със сина си. "Имал е късмет" - това през сълзи споделят Денка и Гроздю Димитрови от добричкото село Подслон. Те са родители на Йордан Колев - българинът, за когото световните информационни агенции съобщиха, че е извършил една от най-опасните маневри в авиацията - приводняване, и благодарение на професионализма си е спасил хиляди жители на столицата на африканската държава Либървил от сигурна гибел.


Синът ни е отличен пилот, возил е президента Първанов и бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, споделя Денка Димитрова. Снимка, на която Йордан Колев е редом до експремиера, дори е закачена на стената в една от стаите в дома им. Жената показва и друга - на която пилотът козирува на Първанов. Майката разказа, Йордан Колев е завършил Механотехникума в Добрич. През 1983 година е приет във Висшето военно-въздушно училище "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. Завършил през 1988 година и бил разпределен в авиобазата в Безмер, Ямболско, но не летял много на изтребители. Тук в разказа се включва бащата Гроздю: "Момчето ни е много добро, просто станал гаф, паднали няколко момчета и тогава го изместили". В София, където живее със семейството си и днес, Йордан Колев започнал да лети на АН 26. Гроздю си спомня, че след като изпълнява мисията да върне загиналите ни бойци от Кербала, Данчо споделил с родителите си, че е разочарован от факта, че български деца са загинали и се срамува. Преди години е бил и в Афганистан, споделят още родителите на героя от Габон.
Като дете Данчо бил много ленив и бил пухкав, разказва още таткото. После като ученик обаче е тих и кротък. В ученическите години бил изключително добър, като е завършил четиригодишния електротехникум с отличие, спомнят си днес родителите му. "Беше комсомолски секретар, беше приет в партията" - казва още таткото. Гроздю разказва случка от ученическия живот на сина си, която той самият му разказвал: "Курсовата му в техникума се дразнеше, че Данчо е по-уважаван от нея. Чистачката се обърнала към курсовата му с думите: Янке, а тя се казваше Михайлова, директорът вика другаря Гроздев" - спомня си с усмивка гордият баща. Майката пък разказва как Данчо станал студент. "Беше на бригада във Владимирово. Ходил на изпити и като се върна от бригада, ни каза, че имаме студент. Ходил на изпити в МЕИ-то, издържал ги и го приели, но мечтата му беше да стане пилот от дете и никой по никакъв начин не можа да го разубеди. Като завърши техникума кандидатства и го приеха в Долна Митрополия" - разказва леля Денка. Двамата са горди баба и дядо общо на четирима внуци, като споделят, че големият им син Венцислав има момче и момиче, а малкият - Данчо - момиче и момче. Дъщерята на пилота-герой носи името на баба си Денка и е трети курс студентка по журналистика. Синът му Георги пък е първокурсник по фармация. Винаги ни се обажда, казват двамата възрастни, като Гроздю добавя: "Чакам го един ден да си дойде на село - всичко тука съм завещал на него и снахата, а това, което имаме в града - на Венцислав, който пък е в Кипър".
Вlitz.bg първи съобщи, че името на пилота, извършил опасната маневра и спасил хиляди, е Йордан Колев и че е от Добрич. Агенцията разказа, че капитанът на "АН 26" е приземил в океана останалия без двигатели и падащ свободно самолет само на 50-ина метра от брега. Героят извършвал полет към Либървил за куриерската компания "Ди Ейч Ел". Непосредствено преди кацането обаче десният двигател отказал. Почти веднага след това гръмнал и левият мотор, което поставило самолета в състояние на свободно падане.
Колев получил забрана от властите да мине над града в опит да се приземи на аерогарата. Местните не се трогнали и от факта, че заедно с българския капитан и двамата украински помощници на борда има и гражданин на Габон. "Тук има над половин милион човека. Ако се разбиете в града, оцелели няма да има", изкрещял в радиостанцията началникът на полетите от товарната аерогара в Либървил.
Оставен без алтернатива, опитният Йордан Колев предприел рядко срещаното дори в холивудските филми приводняване. Бързото развитие на събитията буквално паникьосало габонските служби и те нямали време да извършат дори и най-елементарната евакуация от брега. За щастие Божията воля и натрупаният през годините огромен опит помогнали на Колев, който приплъзнал самолета си по океанската вода и спрял стремителния му ход буквално на 50-ина метра от плажа.
Българинът и тримата му помощници успели да се измъкнат от машината секунди преди тя да потъне и доплували до брега, където били посрещнати с овации от габонските служби за безопасност. Под възхвалителните възгласи на събралото се множество великолепната четворка, предвождана от капитана си, била откарана за прегледи в местната болница, където лекарите установили, че летците са в задоволително физическо и здравословно състояние.
При сложна ситуация успя да спаси пък жителите на Добрич майор Пламен Тодоров Денков. На 28 януари 1997 г. птици изкарали от стоя двигателя на самолета му МИГ 21. Тогава майор Пламен Денков отклонява машината към безопасно място и успява да катапултира. Така спасява и града, и себе си. Ако самолетът се бил забил в близките предприятия, поне една трета от Добрич е щяла да бъде обгазена. За проявен изключителен героизъм при изпълнение на служебния дълг той бе удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич.
На 19 юни се навършват 95 години от рождението на капитан Димитър Списаревски, наречен "живата торпила". Роденият в Добрич български летец-изтребител загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.
В края на август тази година се навършват 25 години от гибелта на военните летци кап. Венко Савов и ст. лейт. Йордан Тенчев. При изпълнение на своя дълг двамата герои се разбиват със самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на Генерал Тошево и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици граждани в индустриалната зона на града. В близост до лобното им място през 1996 г. по инициатива на община Генерал Тошево и със съдействието на поделение 28770 в Балчик е открит паметник. Пред него всяка година се полагат венци и цветя от името на Общинския съвет, общинска администрация, ОДЗ "Пролет" и признателни граждани. Двамата герои са удостоени посмъртно със званието "Почетен гражданин" през 2000 г. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.
Наскоро стана ясно също, че първата жена пилот на Боинг 777 в турските авиолинии е от Добрич. Това е Ферихан Ъшък, родена в Добрич през 1979 г. В Турция тя завършва успешно Анадолския университет със специалност „Авиация” и след като страната наема три от най-големите самолети в света – Боинг 777, става пилот на един от тях.

Екип на НДТ

Есклузивно в "БЛИЦ": Снимка на героя от Габон

Йордан Колев е вторият пилот в историята на авиацията, осъществил приводняване без жертви

Добричлията Йордан Колев, който успя да приводни авариралия Ан-26 край бреговете на Габон, обиколи световните новини като пилот герой късно в понеделник.

Руската машина на куриерската компания Ди Ейч Ел изпълнявала вътрешен полет до столицата Либървил. Капитан Колев получил разрешение за кацане на местното летище, когато десният му двигател отказал. След секунди спрял и левия. 47-годишният командир взел решение да кацне във водата, за да не се разбие в жилищен квартал на града. Съвсем наблизо имало и училище. На борда с него са пътували двама украинци от екипажа и местен пожарникар.

При падането в плитките води четиримата са получили травми, но без опасност за живота.

Това е вторият случай в цялата история на авиацията, при който е извършено успешно приводняване без жертви. За първи път изключително сложната маневра беше извършена от американски пилот, който успя да кацне в река Хъдсън с 154 души на борда на пътническия самолет.

Родителите му – Денка и Грозьо Колеви, които живеят в добричкото село Подслон научили за инцидента малко преди да излъчат новината по телевизията. Обадила им се съпругата на командира – Дияна Колева. Тя научила за случилото се от украински пилот. Към 22.00 часа им звъннал и самият Данчо, който ги успокоил, че е добре.

Денка и Грозю имат двама синове, като Данчо е по-малкият. Йордан от малък мечтаел да стане пилот и никой не успял да го разубеди. Завършил е електротехникума в Добрич с отличие. След завършването си кандидатства в МЕИ и го приемат. Той обаче избира кариерата на военен пилот в Долна Митрополия.

Във военновъздушното училище точно Данчо е избран да произнесе словото от името на новите курсисти.

След  завършването си през 1988 г. е разпределен в авиобазата в Безмер, Ямболско. Когато завършва, се оженва за добруджанка - Дияна, която е химик. След година служба в Безмер го преместват в транспортно-авиационния полк, т.нар. ТРАП в София. Там вече стига до зам.-началник на авиобаза “Враждебна”, където лети на АН-26.

В 25-те години служба е возил президента Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски като премиер. Малко преди да се пенсионира през 2003 г., Колев изпълнява полет от Кербала, с който транспортира до родината телата на загиналите български войници. След пенсионирането си започва работа в частни авиокомпании. От години живее със семейството си в Нови Искър. Женен е с две деца. http://www.blitz.bg

ФЕН СТРАНИЦА: Йордан Колев -Пилот и Герой на Република България

 

 




 

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ
Автор: Anonymous да 2011-06-08 @ 10:15 EEST
Браво!!!!!!   Познавам Данчо - съученици бяхме от първи до осми клас .Винаги е бил отговорен , организиран. Поклон пред родителите му!  
ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ
Автор: Anonymous да 2011-06-08 @ 22:36 EEST
Осъзнайте се! Какви хиляди жертви,бе?!  Това да не е атомен бомбандировач!  Иначе голямо БРАВО на Човека!!!
ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ
Автор: Anonymous да 2011-06-09 @ 22:13 EEST
Познавам Йордан Гроздев като отличен ученик,надраснал съучениците си по зрялост и движение към целите на живота си .Не съм го виждал след едно  посещение в училището още като курсант.
Поздравявам го с подвига,който ,както е посочено, е втори по реда си в световната практика.
Възпитанието,личностните качества и решителността в  критичният момент издигат Йордан на нависотата на герой .
Гордея се с него,че е възпитаник на училището,в което по същото време аз работих като зам.директор.
Предлагам добричката общественост на отдаде признание за издигане името на родния край с извършеният подвиг,на първо време,като го покани да гостува в град Добрич.
Това може да стане на рожденият ден на Димитър Списаревски или по-късно.
Пожелавам на Йордан здраве,на него и семейството му .
Предлагам му да направи каквото е възможно и необходимо за използване на летището на град Добрич в днешно време.
Решаването на този въпрос ще бъде признание на град Добрич в осигуряване на въздушната отбрана на страната и в подготовката на стотици летателни кадри-от Списаревски до Йордан Гроздев Колев.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди