изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:14 EEST
Съмнения за починал от Е.коли и у нас    
Здраве

Съмнение за първи случай на починал от бактерията Ешерихия коли в България изследват от регионалната здравна инспекция в Хасково. Причината е смъртта на 66-годишен мъж в инфекциозното отделение на местната болница. От министерството на здравеопазването обаче заявиха пред Дарик радио, че вероятността причинител на смъртта да е опасната бактерия е нищожна. От ведомството уточниха, че мъжът не е пътувал до Германия и че симптомите на заболяването не съвпадат с тези на хора, заразени от Е.коли. 



Той е постъпил в отделението с остра диария, след като се върнал от море. Съдебният лекар обаче е установил, че смъртта е настъпила заради остър миокарден инфаркт, съобщи изпълнителният директор на болницата доктор Тодор Пандов, цитиран от БНТ. До дни се очаква резултатите от изследването за наличие на бактерията да бъдат готови.

Всички болници в областта са получили указания за откриване и лечение на опасния щам на Е. коли. В България до момента няма потвърден случай на заразен с опасната бактерия, подчерта доктор Светлана Узунова от РЗИ Хасково.

Смъртоносният щам на бактерията обаче взе още пет жертви в Германия, с което общият брой на починалите от инфекцията достигна 30 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Здравният министър на северната провинция Долна Саксония съобщи, че сред последните починали са и 20-годишна жена и 57-годишен мъж, който в края на май е посетил Хамбург - едно от основните огнища на епидемията. Долна Саксония е най-засегнатата германска провинция с 10 починали.

Въпреки това институтът "Роберт Кох" наблюдава тенденция към спад на броя на новите случаи на заболяване през последните дни. Властите на града-провинция Хамбург също съобщиха за спад в броя на нови заболели. Германските санитарни власти продължават да издирват източника на избухналата преди пет седмици епидемия, но засега безуспешно.

По-рано днес земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че производителите на краставици у нас, които претърпяха огромни загуби заради първите подозрения, че зеленчукът е носител на бактерията, ще трябва да докажат колко са изгубили, за да получат компенсации. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Съмнения за починал от Е.коли и у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди