изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:14 EEST
70-80 НА СТО ОТ ПШЕНИЦАТА У НАС Е СЪС СЕМЕНА НА ДЗИ    
ЗемеделиеШест нови сорта пшеница и един тритикале има Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево. Шест нови сорта пшеница и един тритикале са най-новите признати от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол на Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево. От тях тепърва предстои да започне производството на семена.  Общо 45 сорта зърнено-житни култури са в пълна схема на производство в института. От тях 35 са сортове обикновена зимна пшеница, три – твърда пшеница, шест сорта тритикале и един сорт ечемик. Това стана ясно по време на традиционния Открит ден на Добруджанския земеделски институт.

Разнообразието тази година е огромно. Новите сортове пшеница са основно от втора група. Само един сорт „Горица” е от първа група. Другите са „Лидер”, който е между І и ІІ група, както и сортовете „Стояна” и „Божана”, „Киара” и „Калина”.
„Всички сортове, които са създадени и се използват, имат потенциал за добив от 1 тон”, каза зам.-директорът на ДЗИ Николай Ценов. Тази година институтът очаква много добри добиви – между 500 и 600 кг/дка. Очаква се това да увеличи и производството на семена, които институтът ще предложи на фермерите. „Ще има достатъчно семена. Прогнозата е да се запазят цените на семената”, каза още Н. Ценов.
Той добави, че ежегодно институтът продава между 1500 и 2000 тона базови семена годишно. Така със семена на института са засети между 70 и 80 на сто от площите с пшеница у нас. Основните сортове, които се сеят, са Енола и Аглика. Другите разпространени сортове са Ивета, Славея. Основните направления, по които се работи при селекцията, са подобряване на добивите и качеството. 
Това стана ясно по време на проведения вчера Открит ден на Добруджанския земеделски институт. На него гост беше народният представител и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов. Гостите посетиха опитните полета със зърнено-житни култури, където бяха представени сортовете и хибридите с техните характеристики.
По време на дискусията гостите се запознаха с най-новите научни разработки на института.
 


Сходни връзки

70-80 НА СТО ОТ ПШЕНИЦАТА У НАС Е СЪС СЕМЕНА НА ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди