изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:09 EEST
АНКЕТА ЗАОСТРЯ ВНИМАНИЕТО ВЪРХУ АГРЕСИЯТА И НАСИЛИЕТО    
Общество56 на сто от запитаните посочват, че най-често са свидетели на агресия в училище


Данните от анкетно проучване на тема "Насилие и агресия сред подрастващите" бяха изнесени вчера на заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолети. Участваха членове на комисията, обществени възпитатели, представители на ОД "Полиция". Освен данните от проучването, бе представен и проектът "Надежда и сигурност за децата", а така също бяха обсъдени текущи задачи, свързани както с работата на комисията, така и с дейността на Клуба на обществения възпитател на лятната ваканция на децата.
Участници в анкетата са 370 ученици на възраст 13-16 години от ЕГ "Гео Милев", СОУ "Д. Талев", СОУ "Л.Каравелов", СОУ "Г.С.Раковски" и ОУ "Отец Паисий". От проучването става ясно, че агресията и насилието децата свързват преди всичко с посегателство върху физическата и емоционална същност на човека. Те са убедени, че агресивното поведение се провокира по две причини - употреба на алкохол и наркотични вещества, и зависи от характера и темперамента на човека. 44 процента обясняват насилието и агресията като възможност да бъдат по-интересни, забележими. 57 на сто заявяват, че на агресията биха отговорили с агресия. Около 25 процента отговарят, че по никакъв повод не биха проявили насилие и агресия. 27 на сто от анкетираните споделят, че няма да реагират, ако са свидетели на подобно поведение, а само 24 процента ще споделят видяното с учител и родител.
Около 56 процента от децата посочват, че най-често са свидетели на агресия в училище. Според специалистите, тревожна е констатацията, че училището е територия, в която те се чувстват несигурни и застрашени, особено децата от по-ниските класове. На второ място като "арена" на насилие и агресия децата посочват медиите - 51 процента.Продължава да бъде нисък процентът на децата /около 7 на сто/, които признават, че в семейството се наблюдава насилие и агресия.
Като констатация е посочено, че училищните ръководства в недостатъчна степен използват възможностите на специалистите и институциите, които работят по проблема насилие и агресия. Не се информират своевременно инспекторите от Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Като извод се посочва също, че работата по превенция на насилието и агресията в училищата има кампаниен характер, изразяващ се в беседи, лекции, а липсва система за профилактика. Все още е голям процентът на отговарящите, че в училище има прояви на насилие и агресия, което е сигнал към училищните власти за превантивна работа в тази посока.
 


Сходни връзки

АНКЕТА ЗАОСТРЯ ВНИМАНИЕТО ВЪРХУ АГРЕСИЯТА И НАСИЛИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди