изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:40 EEST
Селяни разменят боб за картофи    
ИкономикаБартерът на хранителни стоки е на мода в повечето села в община Якоруда. Доста от местните хора не прибягват до услугата на паричните знаци, когато става въпрос за хранителни продукти. Вместо с пари търговията става с договаряне на натурална размяна или между самите тях, или чрез използването на посредник. Находчиви търговци помагат на хората в малките населени места да се снабдят с това, което им е необходимо. Един има много картофи, друг пък е изкарал повече боб.

Определя се цена на двата вида стока и размяната е факт. "Често ми дават картофи, аз ги продавам извън общината и с парите им купувам я олио, я захар. Разбира се, че остава нещо и за мен", обяснява млад търговец от Якоруда. Той твърди, че непрекъснато обикаля селищата, за да събира заявките на хората. Кой какво продава, кой какво иска да купи. "Ако в село Конарско търсят домати, отивам и намирам. За зеленчуците обаче не се дават пари, а други хранителни продукти, които са в излишък. Така е от години по тези места. Пари рядко се въртят в оборот", допълва предприемчивият якорудчанин. Според него причината за бартера на стоки е, че жителите в региона не печелят много пари, а разчитат само на здравите си ръце и на селскостопанската работа. "Ако едно семейство засажда и прибира 2 тона картофи, то си оставя 300-400 кг за лична консумация. Срещу останалото количество се запасява с други хранителни продукти", споделят жители на село Бунцево. Пазарът и цените определят колко други хранителни продукти ще получи дадено семейство срещу 1 тон картофи, допълват те.
Владимир Симеонов

http://paper.standartnews.com/

 


Сходни връзки

Селяни разменят боб за картофи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди