изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:47 EEST
ИЗЛОЖБА НА ДАЛИ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА АЛБЕНА    
НовиниИзложбата „Божествена комедия" на Салвадор Дали се открива със съдействието на „Албена” АД от 7 юли в Graffit Gallery във Варна, съобщават от туристическото дружество.

Оттам посочват, че, според д-р Геза фон Хабсбург, това е най-значителната творба на художествената илюстрация на двадесети век. Произведенията на испанския художник са изградени свободно върху текста на великото италианско литературно произведение. Дали се самоотъждествява с Данте и неговата алегория за пътуването на душата към Бога, водена през Ада (Inferno), Чистилището (Purgatorio) и Рая (Paradiso).
За „Божествената комедия” на Дали се казва, че е най-значителната творба на художествената илюстрация на ХХ век. Илюстрациите на испанския художник са изградени свободно върху текста на най-великото италианско литературно произведение – „Божествена комедия” на Данте Алигиери. Дали се самоотъждествява с Данте и неговата алегория за пътуването на душата към Бога, водена през Ада (Inferno) и Чистилището (Purgatorio) от древноримския поет Виргилий, и след това през Рая (Paradiso) от Беатриче, обезсмъртената платоническа любов на Данте, а за Дали – съответница на неговата голяма любов – Гала. Данте пише великия си епос в римувани тристишия (terza rima – терцина) на тоскански диалект между 1308 и 1321 – годината на неговата смърт. Поемата се състои от 14 000 стиха и е разделена на 3 части (cantiche), всяка от които съдържа 33 песни (canti) и описва въображаемо пътешествие, станало между навечерието на Разпети петък и сряда след Великден през 1300 година и отвело поета от мрака на греха до светлината на Спасението.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА ДАЛИ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди