изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:33 EEST
Разбихме престъпен холдинг с Италия и Америка    
Ред и сигурностИстински шок преживяха десетки българи, след като в сряда едновременно на три континента стартира мащабна полицейска операция под кодово название “Шок”.

Точно в 6 часа антимафиоти и спецполицаи щурмуваха домовете на 55 души, заподозрени във финансови престъпления. Атакувани бяха десетки адреси в София и околностите и в областите Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас. Само в столицата били задържани 26 издирвани. При задържане в софийското село Герман от полицейски куршум загина куче, което посрещнало ченгетата в ранната утрин.

Арести у нас и по света

Акцията се провежда под ръководството на Върховната касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на американската спецслужба Сикрет сървис.

В страни от Европейския съюз белезници щракнали на ръцете на други петима нашенци.

“В процес е изпълнение на европейски заповеди за арест на български граждани, които пребивават в страната, в европейски държави и в САЩ”, обявиха от МВР. Но не съобщиха каква е причината за операцията, тъй като тя не била приключила. Някои полицейски шефове от страната лаконично обявиха, че акцията е за търсене на лица и автомобили, обявени за издирване по Шенгенската информационна система. По медиите се появиха и информации, че “Шок” е за търговия с оръжие, наркотици и пране на пари.

Щети за 80 млн. евро

“Труд” обаче научи, че тази формулировка е използвана по настояване на италианската прокуратура, която е водеща в разследването. “Мащабната акция “Шок” е резултат от досъдебно производство, образувано в Италия”, потвърдиха запознати.

Операцията е за разкриване на финансови престъпления и по-точно за източване на чужди банкови сметки от граждани и фирми на няколко държави в Европейския съюз и САЩ. В престъпната схема били замесени не само българи, а и чужденци. Те също са били задържани в сряда - приблизително по същото време, когато и МВР нанесе своя удар в България.

По непотвърдена официално информация ставало дума за цял престъпен холдинг. Той разполагал с офиси в няколко страни и финансирал дейността си с парите, откраднати от сметките на десетки граждани по света, като извършвал операции по изпирането им.

Смята се, че за около 6 години са били източени между 60 и 80 милиона евро.

Проверка на кореспондентите на “Труд” в страната установи, че всички задържани са издирвани с европейски заповеди заради подправяне и източване на дебитни и кредитни карти.

Очаква се официалната информация да бъде предоставена на специална пресконференция в италианския град Бари на 12 юли.

Делото у нас се наблюдава от Върховната касационна прокуратура. С разследването са се заели обвинителите Елка Ваклинова, Виктор Иванов и Георги Христов от отделите “Изпълнение на наказанията” и “Международно правно сътрудничество” към Софийската градска прокуратура.

Вероятно задържаните у нас ще бъдат екстрадирани в Италия, където ще бъдат изправени пред съд.

Шок в цялата страна, вадят заподозрени от леглата

ПЛОВДИВ

Осем души са арестувани в Пловдив по искане на италианската прокуратура заради данни, че са замесени в подправяне и източване на кредитни и дебитни карти. Повечето от задържаните още спели при акцията и никой не е успял да окаже съпротива. Направени са обиски на няколко адреса, на три от тях са иззети документи и компютърни конфигурации.

Задържаните в Пловдив са на възраст от 30 до 45 години, прокуратурата е удължила ареста им за 72 часа. Италианските магистрати са изпратили общо 12 искания за екстрадиция на хора от града, но четирима не са били открити на адресите. Техните близки обяснили, че се намират в чужбина.

КЮСТЕНДИЛ

Четирима мъже и една жена са задържани в Дупница, казаха от Окръжната прокуратура в Кюстендил. И за петимата има европейска заповед за задържане от страни от ЕС, уточни говорителката на обвинението в Кюстендил Румяна Сиракова. Те са издирвани за участие в организирана престъпна група - за компютърни престъпления, използване на подправени “платежни инструменти” - източване от банкомати с дебитни карти, използване на фалшифицирани кредитни карти и други.

ШУМЕН

24-годишният М. С. от Шумен бе задържан в 6,45 ч в квартирата му. Той също е обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система с европейска заповед за арест, издадена в Италия. Тя е за използване на скимиращи устройства. От Виена пък са поискали установяването на адреса на М. С., тъй като австрийските власти са го засекли с фалшива шофьорска книжка.

ВАРНА

Двама варненци, издирвани за използване на фалшиви дебитни карти и скимиращи устройства, също са арестувани.

Те били открити около 6,30 ч по домовете им в морската столица и не успели да избегнат белезниците. За двамата има европейски заповеди за арест от Италия, където са вършили престъпления, уточни окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

СТАРА ЗАГОРА

Старозагорецът Мартин Гърдев е бил задържан по разследване за използване на скимиращо устройство за източване на банкови карти в ЕС. Той е свързан с групата, разбита на 17 ноември 2010 г. при спецоперация “Пластиките”. Тогава като обвиняеми бяха привлечени петима мъже.

Според полицията мозъкът на групата бил Хранимир Калчев (38 г.) от казанлъшкото село Енина. При ареста му бяха иззети близо 90 000 евро, скимиращи устройства, компютри и софтуер.

В Стара Загора пристигнала и заповед за арест на втори човек, но се оказало, че той е в чужбина.

БУРГАС

Двама са задържани в Бургаско при операция “Шок”. Те били засечени в квартири в Поморие и Св. Влас. Шефът на областната дирекция комисар Милен Димитров отказа повече подробности.

БЛАГОЕВГРАД

До късния следобед в сряда все още нямаше задържани на територията на Благоевградска област.

Бандог посреща полицаи, получава куршум

“Всичко се случи за секунди. Чу се страшен грохот от разбиването на вратата ни. После изстрел. Когато слязохме на първия етаж, видяхме кучето ни разстреляно. Друго куче пък бе с разбита муцуна, явно са го ритнали. А полицаите обявиха, че имат европейска заповед за арест.” Това разказаха обитатели на триетажна къща в софийското село Герман, в която бил задържан мъж в рамките на операция “Шок”.

Хората, които се навъртаха в сградата по обед - жена и двама млади мъже, не желаеха да говорят повече. “Нека първо се изяснят нещата, тогава ще коментираме”, казаха те и категорично отказаха да съобщят името на арестувания.

В двора на къщата има оградени колибки за две кучета. Убитото животно живеело на приземния етаж, където е входната врата и не било завързано. То било от породата “Бандог”, на възраст малко над 1 година. Според собствениците му малко след акцията полицаи се върнали. “Увиха трупа на кучето в одеяло и го отнесоха, като ни обясниха, че го вземат за веществено доказателство”, каза жена от къщата. Но в коридора останала гилза.

Адвокатката на задържания Мариана Тодорова обяви, че е оказано полицейско насилие над клиента й и тя няма информация къде се намира. Защитничката също отказа да назове името на арестувания. “Полицаите се представили, когато пристигнали. Съпругата на клиента ми им казала, че ще слезе да им отвори вратата, но въпреки това те са я разбили”, заяви Мариана Тодорова.

Цветанов: Ще ги разследват в държава с действащо правосъдие

БЕРЛИН - “Операция “Шок” се извършва на три континента - в България, в държави от ЕС и страни извън Европа. Тя се осъществява от служители на нашето МВР и службите ни, от Европол и Сикрет сървис. Повечето са арестувани в България и са наши граждани”. Това съобщи в Берлин вътрешният министър Цветан Цветанов на съвместна пресконференция с видни германски депутати по готовността ни за прием в Шенгенското пространство.

Операцията ще продължи още ден - два, тъй като не били задържани всички заподозрени в извършване на тежки трансгранични престъпления. Министър Цветанов отказа да назове конкретните противозаконни деяния поради продължаващата акция. Той бе категоричен, че не става въпрос за тероризъм.

“Шок” е една изключително добре подготвена операция, която е в полза на пълноправното членство на България в евро-атлантическите структури и общата сигурност на европейските държави. За организираната престъпност вече няма граница. Тя не е национална, а траснационална. Можем да бъдем успешни, само ако действаме съвместно”, заяви Цветанов.

Той е уточнил миналата седмица подробности около началото и провеждането на “Шок” на поверителен разговор в Хага с шефа на Европол Роб Уейнрайт.

“При планирането откъде да тръгнем ние настоявахме разследването да се провежда извън България, в държава с функционираща съдебна система”, заяви МВР шефът. Той уточни, че давал оценките си за нашата съдебна система с болка. Иначе гледал на нея като на истински партньор, тъй като имало много съвестни магистрати, безупречни професионалисти, които всекидневно се доказвали.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Разбихме престъпен холдинг с Италия и Америка | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Разбихме престъпен холдинг с Италия и Америка
Автор: Anonymous да 2011-07-07 @ 07:57 EEST

Нека ги  съдят  на  вън,тъй като  у  нас  съдебната  система  е свързана  с  мафията"Кое предпочиташ  г-н  съдия-ама  много  богат  съдия  или  мъртъв  съдия" .Това  е  положението!Най-добре  ще е  да си наемемем  съдии от вън  няма  защо  да  си  харчим  парите  за  нещо което  не ни  върши  работа!Така  прави  всеки разумен  народ!Правилно  ще  постъпи  правителството ,ако  всички  бандяги  ги съдят  навън!Какво мислите по  казуса?

Разбихме престъпен холдинг с Италия и Америка
Автор: Anonymous да 2011-07-07 @ 09:34 EEST
ПРАВИЛНОООООООоооооооооооо
Разбихме престъпен холдинг с Италия и Америка
Автор: Anonymous да 2011-07-07 @ 11:17 EEST
100% ЗА !!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди