изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:18 EEST
Борисов: Летище „Балчик“ да се даде на концесия!    
НовиниПремиерът Бойко Борисов е наредил на Министерството на финансите да задели 30 млн. лв. за реконструкция на бившето военно летище в Балчик, което трябва след това по най-бързия начин да се даде на концесия. Това става ясно от стенограма от последното заседание на кабинета.

Аргументът на премиера е, че не е редно да няма резервно гражданско летище и в Североизточна България летище Варна да е монополист. Въпреки че няма официално решение, от стенограмата става ясно, че активите на летището в Балчик се изваждат от военното министерство и се прехвърлят на Министерството на транспорта, като целта е аеропорта да се подготви за концесиониране.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанова предлага летището да бъде отдадено на концесия максимално бързо. Министърът на транспорта Ивайло Московски не е съгласен с предложението, като се аргументира, че поемането на летището от Министерството на отбраната ще изиска средства за поддръжка, а за да бъде обявена концесията, то трябва да бъде реновирано.

„По предварителни данни от експерти от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" необходимата инвестиция, за да бъде доведено до ниво гражданско летище, на което ще могат да кацат същия тип самолети, каквито кацат и на Варна, ще бъде около 30 милиона. С господин Горанов разговаряхме, това ще е доста тежък ангажимент към бюджета", казва Московски.

Явно премиерът не е доволен, защото настоява да не му „се шикалкави", защото концесионерът после ще върне инвестицията. "Искате да ми кажете, че ние нямаме резерв от 30 милиона да ги вкараме да си направим летище и след това да си ги вземем от този, който ще дойде да го управлява? Това ли искате да ми кажете? Ще се замисля по някои други теми! Повече не искам коментар. Искам го напролет, май месец това летище да функционира за новия туристически сезон. И военните да могат също така да си кацат", казва Бойко Борисов.

Той смята, че летището в Балчик „умишлено години наред не е пускано, за да може летище Варна да има монопол и всички туристи за Северна България да минават през Варна". След възраженията на министъра на отбраната Аню Ангелов премиерът обвини ръководеното от него ведомство „в безхаберие". „Първо, то и така е буренясало, и така не се поддържа по никакъв начин. Аз нарочно веднъж кацнах на него, щеше да се разпадне самолетът. Сиреч, военните да не говорят приказки от типа, че това им е резервното, най-важното и какво ли не летище. Защото те по Конституция имат право, ако им трябва, да кацнат на което летище искат, както кацат на София. Така че не им е проблем на военните летището", категоричен е премиерът.

В крайна сметка не е ясно кой точно ще поеме разходите за привеждане на летище Балчик до състояние „годно" за концесия. "Затова, Горанов, прехвърляте или част от парите, за да функционира летището, но незабавно се пуска дали концесия, дали като дойде Дянков говорете, го правим и го даваме тогава на концесия. Московски е вече пряко отговорен с днешното решение, ако искаш направи предприятие, каквото искате, имате експерти. Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България. По-ясно как да го кажа", обръща се към министрите Борисов.

Явно, че и министърът на отбраната не разбира какво в крайна сметка е решението, защото пита кой ще има грижата да поддържа летището преди да бъде прехвърлено към Министерството на транспорта. „От теб се иска да го сдадеш", отсича накрая премиерът и закрива заседанието. http://money.bg

 


Сходни връзки

Борисов: Летище „Балчик“ да се даде на концесия! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди