изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:49 EEST
ПОДПИСАХА ТРАНГРАНИЧЕН ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА 6,7 КИЛОМЕТРА ПЪТИЩА    
НовиниВ Добрич вчера бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за 8 милиона евро с  Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния. Парафира го кметът Детелина Николова.

За подписването тук бяха Кристиан Георге Дарие – зам. председател на Областен съвет Констанца, Дануц Рагалие – началник отдел „Подготовка на проекти” в Областен съвет Констанца, Николета Минку – Изпълнителен директор на Регионалния офис на Оперативна Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България” в Кълъраш и Светослав Кьосев – Ръководител отдел „Информиране и Публичност” в Регионалния офис на Програмата в Кълъраш.
Договорът е за реализация на Проект СМАРТ „Устойчивост, мобилност, достъпност в трансграничния регион Констанца - Добрич - транспортна инфраструктура" по Оперативната Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013”. Основната цел на проекта е подобряване на достъпността и повишаване на мобилността в трансграничния регион, което е необходима предпоставка за сближаване на хората, общностите и икономиките между Румъния и България. Партньор на Община Добрич  при реализиране на дейностите е Областен съвет Констанца. Общата стойност е 7 834 096,25 евро, а продължителността е 25 месеца. За Община Добрич финансирането е в размер на 4 394 097, 40 евро, а за румънската страна е 3 241 012,81 евро. Това е вторият одобрен общински трансграничен проект в партньорство с Областен съвет Констанца. Дейностите включват реновиране на пътни отсечки в Добрич и доставка на пътно оборудване в Констанца. В рамките на две години в Добрич ще бъдат напълно реконструирани три отсечки от важни пътни артерии, позиционирани в индустриална зона и свързващи вход и изход с Констанца. Ще бъдат реконструирани: бул. „25 септември” с дължина 2. 09 км , улица „Калиакра" с дължина 1, 510 км. и улица „Поп Богомил" с дължина 1, 093 км. Участъците са приоритетни както за развитие на бизнеса, така и за подобряване на сътрудничеството и кооперирането в региона. По проекта са предвидени още дейности по проучване, анализ и оценка на трафика в трансграничната зона Добрич - Констанца, както и разработване на съвместна стратегия за подобряване на трансграничната мобилност. Дейностите ще повлияят пряко и положително върху минимум 30% от населението на област Добрич, което е около 235 397 души, както и върху населението на Констанца, което е  506 458 души. Освен това преки ползватели ще бъдат и представители на селското стопанство, леката промишленост, търговията и туризма в трансграничния регион Добрич-Констанца.
„Чрез този проект Добрич ще реши проблема си с пътната инфраструктура, а Констанца ще закупи оборудване, което ще използва по създадената инфраструктура. Техниката, която Констанца купува, ще се използва и от двете страни на границата. Става въпрос за линейки, за машини за намеса при зимни условия, които със сигурност ще се използват и в Румъния, и в България”, каза  Кристиан Дарие. Той добави, че местните и регионални власти доказаха, че много по-добре от министерствата знаят как да получат достъп до европейските фондове. Затова напомни на правителствата, че трябва да им помагат.
 


Сходни връзки

ПОДПИСАХА ТРАНГРАНИЧЕН ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА 6,7 КИЛОМЕТРА ПЪТИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди