изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:16 EEST
СКУЛПТУРНА ИЗЛОЖБА В ШАБЛА    
НовиниВ Шабла бяха представени творбите от международния скулптурен форум. Жителите и гостите на  града имаха възможност да се докоснат до творбите на младите автори,  участвали в тазгодишното издание на симпозиума ”Изгрев в Шабла”.

Преди всеки от тях да представи своята пластика изработена от русенски варовик, кураторът на симпозиума проф. Стефан Лютаков е разказал накратко за работата на младите скулптори. Всички са възпитаници на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, вече завършили, с изключение на един от тях който е трети курс. Имат богати биографии, макар да са в началото на творческия си път.
„Симпозиумите са вече предпочитана форма за среща на публиката с изкуството. Изнесено от галериите, където по традиция се експонират картини и скулптури, то е по-достъпно за почитателите си.”- каза проф. Лютаков.
Според него, целта на настоящия симпозиум е постигната, защото пластиките разположени в зелените пространства на градската среда наблюдават всички, те й придават приятен  за окото, завършен вид.
Кураторът на симпозиума благодари на общинското ръководство за съдействието и подкрепата, направили престоя на участниците ползотворен.
Включеният в програмата на арт-събитието уъргшоп за ученици им дава възможност да развиват заложбите си.
Кметът  Красимир Кръстев поздрави участниците, благодари им за творбите, които според статута на симпозиума стават собственост на общината и посочи, че могат винаги да се върнат на морския бряг, в най-северната община, където ще намерят добри приятели.
Дванадесетте пластики са експонирани в зелената площ зад читалище „Зора”, пред сградата на поликлиниката, край детската площадка на ЖБ „МНО”. Професор Стефан Лютаков остави на община Шабла своят „Пасаж”, за който каза , че е паметник на всички уловени от него риби. Най-малкият участник, Дамян Гърделов от Шабла, станал любимец на всички участници в симпозиума, е автор на пластиката „Рак”, разположена край детската площадка. Благодарност от куратора на симпозиума получи и Александър Александров, който втора година посреща младите творци в туристическата си база на к-г „Добруджа”.
 


Сходни връзки

СКУЛПТУРНА ИЗЛОЖБА В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди