изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:16 EEST
ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТ ЗА 1.5 МИЛИОНА ЕВРО    
НовиниИзгражда се модерна инфраструктура и се акцентира върху възможностите за развитие на селския и екологичен туризъм. Партньор е румънският град Негру Вода


В началото на лятото стартираха инфраструктурните дейности по проекта "Трансграничен регион Генерал Тошево - Негру Вода - непозната туристическа дестинация". Той се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007-2013 година, а водеща организация е община Генерал Тошево. Общата стойност на проекта възлиза на 1 496 741 евро. Една от целите е създаване на модерна туристическа инфраструктура, като предпоставка за развитието на алтернативни форми на туризъм с акцент върху селския и екологичен туризъм.
Предвидено е да бъдат асфалтирани две пътни отсечки - между селата Красен и Росен /2.3 километра/ и при румънския партньор пътят до местността "Гора Негру Вода" /1.2 км/. Ще бъдат изградени и обзаведени туристически информационни центрове в двата града и поставена туристическа маркировка. В село Красен ще бъде благоустроен районът пред Филиповата кръчма и музейната сбирка "Йордан Йовков", а така също се предвижда изграждането на къмпинг с дървени къщи.
Проектът се оказа изключително удачен и много работещ, подчерта на пресконференция кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, а в срещата с журналисти участва и неговият колега - кметът на румънския град Негру Вода Йон Николин. Д. Михайлов посочи също, че дейностите по проекта трябва да приключат в края на тази година и се надява да се отчете едно действащо, обществено необходимо и разумно ползване на публичните средства на Европейския съюз. "Това ще спомогне да се опознаем взаимно. Когато съседите се познават, те могат да си бъдат полезни" - заяви още кметът на Г. Тошево. От своя страна румънският градоначалник също изтъкна ползите от реализирането на съвместни проекти.
В рамките на проекта вече е закупено оборудване за туристическия информационен център, а в процес на разработване е триезичен сайт. Проведени са езикови курсове - по румънски в България и по български в Румъния.
Изтъкнато бе още, че изпълнението на предвидените в проекта дейности ще допринесе за създаването на алтернативни възможности за заетост в района.
Разнообразни природни ресурси са разположени на територията на община Генерал Тошево и кметство Негру Вода. На територията на българската община това са, например, Защитена Зона Крайморска Добруджа, Защитена Зона Росица-Лозница, Защитена Зона Изворово-Краище, язовир "Дрян", Защитена Зона Кардам и Защитена Зона Чаиря /частично простираща се и на територията на община Добричка/. В контекста на проекта могат да се прибавят още природната забележителност "Арборетум" /Генерал Тошево/, вековно дърво "Летен дъб" - с. Дъбовик, Ловен резерват гора "Негру вода" и Защитена зона на с. Валчеле.
В разработените в рамките на проекта рекламни материали е акцентирано върху развитието на селския туризъм като перспективен бизнес, неговите особености, тенденциите и др. Акцент по отношение развитието на културно-познавателния туризъм са местата, свързани с живота и творчеството на Певеца на Добруджа - Йордан Йовков. Това са музеят "Йордан Йовков" и прогимназията с името на твореца, открита през 1909 година, Мелницата в село Изворово, в която се развива драмата "Албена", Филиповата кръчма, Каралийската чешма.
В момента се водят разговори Мелницата в село Изворово да стане публична общинска собственост, заяви още кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов. По неговите думи, до 1990 г. тя е била възстановена в автентичния си вид от бившето предприятие "Зърнени храни". В момента обаче е в лошо състояние. Очаква се на следващото заседание на Общинския съвет да бъде внесено предложение общината да получи мелницата чрез замяна за общинска земя, обясни още Д. Михайлов. Когато тя стане публична общинска собственост, това ще даде възможност да се кандидатства чрез проекти за нейното възстановяване.
 


Сходни връзки

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТ ЗА 1.5 МИЛИОНА ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди