изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-05 @ 11:40 EEST
Прокуратурата поиска ефективна присъда, а защитата пледира невинен    
Ред и сигурност            Окръжен съд – Добрич, ще произнесе на 26.07.2011 г. присъдата си по наказателното дело срещу 43-годишния Бейзат Исм. Ил. от с. Божан, община Тервел. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 15.05.2009 г. в гр. Добрич, пред Областна  разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие” е представил неверни сведения в Таблица за използваните парцели за 2009 г. – Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. /форма за физически лица/, относно размера на ползваните на правно основание общински пасища и мери по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/, както и в Таблица за

отглеждане на животни за кандидатстване по схеми, необвързани с производството – Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. /форма за физически лица/, относно броя на отглежданите животни за подпомагане на програма Схема за национални доплащания за животни /СНДЖ/ и е получил средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз в размер на 5089,17 лв. Второто обвинение е за това, че през месец април 2009 г. в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на с. Божан, община Тервел, не е изпълнил служебните си задължения да свика общо събрание на населението на с. Божан за определяне на правила за ползване на общински имоти за общо ползване – мери и пасища, съгласно чл. 41, ал. 1, т.1 и ал. 3 от Закона за допитване до народа с цел да набави за себе си имотна облага и от това са настъпили вредни последици, като престъплението е свързано с отдаването под наем на общинска собственост.

Днес съдът прие заключението на вещите лица, изготвили допълнителна комплексна технико-икономическа и ветеринарно-медицинска експертиза и изслуша пледоариите на страните.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира, че безспорно се установява авторството на Бейзат Ил. на двете престъпления, за които е обвинен. Прокурорът поиска да му бъде наложено наказание от 3 години лишаване от свобода, глоба от 3000 лв. и лишаване от правото да заема длъжността кмет и друга длъжност в общинската администрация за срок от 5 години, както и да бъде лишен от право да бъде управител и член на Управителен съвет и председател на държавни, общински и сдружения с нестопанска цел за срок от 5 години.  

Държавният обвинител посочи, че Бейзат Ил. е извършил поредица от неправомерни действия като съставил протокол за общо събрание на населението на селото, което не се е състояло. Той ползвал протокола пред община Тервел, за да създаде мнение, че няма интерес към мерите и пасищата на с. Божан, и за да си осигури наемане на почти 30% от тази площ. Това му осигурявало получаване на по-голям размер субсидия. Съществувала възможност другите животновъди да кандидатстват индивидуално, но те са разчитали на избрания от тях кмет да направи необходимото и не са имали нужната правна грамотност. Неправомерните му действия продължили с деклариране на неверни обстоятелства в документите за кандидатстване за субсидията. Изисквало се да ползва земите на правно основание към 15.05.2009 г., а той е сключил договор с общината за наемането им на 18.09.2009 г. Нарушил е правилата за подпомагане на животновъдите през 2009 г. като през месец май е имал по-малко овце-майки от изискваните 75% от декларираните предходната година. Самата му длъжност прави по-висока обществената опасност на извършеното от него, защото му е дала възможност да осъществи целта си, заяви прокурорът.

            Двамата адвокати на Бейзат Ил. пледираха, че той е невинен и поискаха да бъде оправдан. Те обясниха, че кметът няма вменено със закон задължение да свиква общо събрание на селото, нито задължения, свързани с разпореждане и управление на общинска собственост, които да е нарушил. При кандидатстването за субсидията за пасища и мери, той не е съзнавал, че подава неверни сведения, защото не се изисквало да представи договор, а само служебна бележка, че ползва въпросните земи и получил такава от общината. Липсвал умисъл по отношение на субсидията за животните, тъй като допуснал грешка като написал, че отглежда 66 животни, вместо наличните 63 броя, но не това е мотивирало длъжностно лице да му предостави субсидия.

            Вторият адвокат на Бейзат Ил. заяви, че съдебният процес се води с цел да се лиши подзащитният му от право да заема кметска длъжност или да участва в други органи. Действало се тенденциозно срещу него и се обвинявал в неща, които не е направил.

            Прокурорът опроверга това становище като несериозно и заяви, че лично няма интерес да иска на всяка цена отстраняването на подсъдимия от длъжност.

            В последната си дума Бейзат Ил. заяви, че три пъти е избиран за кмет и за него е голямо унижение да бъде обвиняем. „Няма да се призная за виновен, защото нищо не съм извършил”, каза подсъдимият.

            Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че обвинителният акт срещу Бейзат Ил. е внесен на 02.11.2010 г. Делото срещу него бе многократно отлагано за изготвяне на експертизи, поради заболяване на подсъдимия и други искания на адвокатите му.

 

21.07.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Прокуратурата поиска ефективна присъда, а защитата пледира невинен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди