изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-18 @ 16:49 EEST
ВМРО: ДОБИВЪТ НА ШИСТОВ ГАЗ КРИЕ ОПАСНОСТИ    
ОбществоВ нарочно прессъобщение ВМРО обръща специално внимание, че проучването и добивът на шистов газ крие опасности. Воеводите припомнят, че на свое заседание през юни МС взето решение за сключване на договор с компанията "Шеврон" за стартиране на проучване на залежите на шистов газ в Североизточна България. Вече е проявен конкретен интерес към терени в района на Нови пазар.

В територията, която попада в разрешението за проучване попада изцяло площта на Община град Добрич и изцяло или голяма част от територията на общините Добричка, Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Балчик, т.е. по-голяма част от област Добрич. В последните две общини е получено разрешително и за конкретни точки за проучване.
ВМРО заявяват, че методът за добиване на шистов газ е също толкова рисков за хората и околната среда, колкото и самото проучване. Технологията изисква забиване на сонди на дълбочина от 2 до 4 км, след което чрез хидравличен удар с вода и стотици химикали се разрушават шистовите скали, за да се освободи газът. Няма технология, която да дава решение за канализирането и усвояването на цялото количество освободен газ. Така немалка част от него се разпространява свободно заедно с химикалите, чрез които е извлечен. Те попадат в подземните води по пътя си към земната повърхност. Химикалите и освободеният газ се абсорбират и в почвата. Така възниква реалната опасност да бъде увредена за десетилетия напред плодородната земя в Добруджа, казват воеводите. Те добавят още, че има случаи, в които при добив на шистов газ са предизвикани локални земетресения, като изтъкват, че Великобритания и Франция са преустановили проучванията за шистов газ. Еквадор пък е осъдила за 8,6 млрд. долара "Шеврон". В повечето държави, където се добива шистов газ, включително и в САЩ,  проучванията се извършват далеч от населени територии и в пустинни или полупустинни райони.
Областният координатор на ВМРО и общински съветник в Добрич Йордан Йорданов депозира Искане до областния управител Желязко Желязков по Закона за достъп до обществена информация, като се настоява да бъде оповестено има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ в конкретни терени на територията на област Добрич. Ако е заявен интерес – кои са общините, местностите и терените, където ще се извършва проучването? Какви са евентуалните срокове за започване на проучването? ВМРО настоява хората в засегнатите райони да бъдат запознати с рисковете за живота и здравето им и за околната среда при проучване и добив на шистов газ. Един от актуалните въпроси към областния управител е и какви гаранции ще бъдат поискани от инвеститора за опазване на питейната вода, околната среда и почвата и какво ще е взаимодействието с кметовете на общини за извършване на ОВОС в засегнатите райони.
Йорданов е внесъл на 19 юли и актуално питане до кмета на община град Добрич във връзка с опасността от заразяване на питейните води в районите, от които се водоснабдява градът ни. Отговор от кмета Детелина Николова се очаква днес на редовната сесия на ОбС.
 


Сходни връзки

ВМРО: ДОБИВЪТ НА ШИСТОВ ГАЗ КРИЕ ОПАСНОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди