изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:45 EEST
България изгони разбунтувал се либийски дипломат    
НовиниМВнР връчи нота на временно управляващия посолството на Либия в София, с която Ибрахим Ал-Фурис, съветник по консулските въпроси в посолството, е обявен за persona non grata. bTV съобщи, че този и други дипломати са вдигнали бунт в посолството. Нотата на МВнР е на основание член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съобщиха от външното ведомство.

Той гласи, че "приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или който и да е от членовете на дипломатическия персонал е persona non grata или неприемлив".

От МВнР не съобщават причините да обявят Ибрахил Ал-Фурис за persona non grata. Според Виенската конвенция обаче при подобен акт, страната, изпратила съответния дипломат, трябва да го отзове или да прекрати неговите функции.
От външно министерство обаче допълват, че Ал-Фурис трябва да напусне територията на България в рамките на 24 часа.

Междувременно група служители на либийското посолство, водена от същия дипломат - Ибрахим Ал-Фурис, свали тази сутрин символите на режима на Муамар Кадафи и развяла знамето на революцията, показа bTV.
Либийският дипломат официално съобщил, че преминава на страната на бунтовниците. Той и подкрепящите го служители на мисията на Триполи свалили зеления флаг, който символизира режима на Полковника, и счупиха демонстративно негов бюст паметник. След това изпотъпкаха портретите на Муамар Кадафи.

Временно управляващият мисията, който отказал да се присъедини към случващото се, заедно с първия секретар били затворени в една стая. До Външно министерство бе изпратена нота, че те вече не представляват Либия в двустранните отношения с България. В ръцете на разбунтувалите се дипломати са и печатът и касата на посолството.

Според неофициална информация генералният консул на Триполи е засечен да работи за службите на режима и предоставя информация на лоялните на Кадафи за настроенията на либийската общност у нас. Наблюдатели твърдят, че с демонстрацията си пред медиите Ал-Фурис се опитва да остане в София.

Това, което се случва през последните часове в либийското посолство няма нищо общо с решението на МВнР да отнеме акредитацията на съветника по консулските въпроси на Либия в България и да го помоли да напусне страната ни в рамките на 24 часа, каза министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БТА. По думите на Младенов, решението на ведомството за дипломата се базира на дейности, които са в несъответствие с Виенската конвенция и дипломатическия статут, който той има в България, извършени до момента и през последните месеци.

"Искам да кажа, че във връзка с това, което се случва сега, нашето решение остава непроменено, но също с оглед изясняване на ситуацията, на това "кой кой е" в либийското посолство в момента, ще суспендираме контактите си с либийското посолство в София до изясняване на положението там, разбирам, че ситуацията днес е била доста драматична", каза Младенов.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

България изгони разбунтувал се либийски дипломат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди