изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:17 EEST
ГЕОРГИ АТАНАСОВ ПОДРЕДИ ИЗЛОЖБА РИСУНКИ    
КултураПрез миналата седмица в Художествената галерия в Балчик бе открита  изложба с рисунки на Георги Атанасов, съобщават от там. И допълват, че жегата не е попречила на посетителите да се насладят на 16-те оригинални и изящни, изпълнени с писец творби на автора.



В неговите рисунки има много митология, преплитат се библейски мотиви и езически предания, присъстват крилати богове и хора. Всичко това създава една приказна атмосфера, където различни персонажи- летящи коне и риби, хора, русалки, кентаври, сатири, крилати същества, са колкото приказни и фантастични, толкова и реални. Защото са интерпретирани през погледа на автора и са израз на неговото усещане за нещата. Така вълшебство и реалност се смесват, за да оживеят пред очите на зрителя и разкажат своята приказна история. 16-те творби са подредени в кръг – израз на идеята за кръговрата на живота/деня и нощта, раждането и смъртта/. Тази идея неизменно вълнува хората и влияе върху тяхното светоусещане. Авторът въплъщава представите си в образи, които кодира чрез символи в митове и ритуали. Затова в рисунките му присъства и яйцето, което винаги се е смятало за един от символите на кръговрата, на прехода от видимото към невидимото, от реалното към магичното. Тогава разбираме, че животът ни не се измерва с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които карат дъхът ни да спира. А това е сбор на дните, изпълнени с щастие. Защото щастието е състояние на духа. Тогава осъзнаваме, че щастлив е не този, живял дълго, а този, изпълнил пътуването през живота си със смисъл. В рисунките на Г. Атанасов има форма и фигура, но също и вълшебна композиция, една изкусна декоративност, която напомня за старото българско изкуство, съобщават още от Художествената галерия в Балчик.


 


Сходни връзки

ГЕОРГИ АТАНАСОВ ПОДРЕДИ ИЗЛОЖБА РИСУНКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди