изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:56 EEST
Трайков оглави кризисен щаб заради спирането на ”Лукойл”    
ИкономикаМинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков оглави кризисния щаб създаден да следи ситуацията след спиране на рафинерията на „Лукойл” в Бургас.  В този щаб ще участват още министърът на транспорта Ивайло Московски, директорът на „Митниците” Ваньо Танов, зам.-министър на вътрешните работи, зам.-министър на финансите и шефът на Държавния резерв, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Те ще наблюдават процесите на пазара на горива след отнемането на лиценза на рафинерията.

Най-късно до края на деня кабинетът ще вземе решение "на подпис" за освобождаване на държавния резерв* от самолетно гориво, обяви Трайчо Трайков.

„Надявам се, че рафинерията като най-голямо българско предприятие няма да се опита да направи някой номер с държавата. Не ги съветвам. Просто не ги съветвам най-приятелски”, каза Борисов, който представи новата спортна зала в София ”Арена Армеец” на олимпийските шампиони.
Той ще приеме синдикати, работещи в „Лукойл Нефтохим”, ако първо направят протест срещу ръководството на предприятието, затова че година и половина не е изпълнило ангажиментите си по наредбата.
След това Борисов каза, че синдикатите могат да се срещнат и със социалния министър Тотю Младенов и да разговарят с него за проблемите си.

Премиерът отново повтори, че в България има закони и те трябва да се изпълняват. „Има закон, ние сме го изпълнили”, заяви Борисов и даде пример с нарушенията на скоростта по пътищата. „Ако всички, които са карали с превишена скорост решат да стачкуват, ще отменим ли законите за превишение на скоростта?”, попита той.

Междувременно синдикатът на нефтохимиците в "Лукойл" започна да събира подписка от настоящи и бивши служители и техните семейства за организиране на протестни действия, съобщи БНТ.
От бургаската рафинерия съобщиха, че в завода има суровина за преработка, която ще свърши тази нощ.
След това ще започне поетапно изключване на инсталациите, което ще продължи няколко денонощия. Работниците настояват лично премиерът да дойде в завода, за да им обясни какво се случва с най-голямото предприятие в страната.
Вчера следобед директорът на "Лукойл България" Валентин Златев обяви, че рафинерията спира работа до 30 часа.

Има бензин за 160 дни в държавния резерв, но няма да е необходимо използването му, защото няколко компании са преориентирали гориво към България. От днес при необходимост ще започнат допълнителни доставки, обясни по-рано днес в парламента финансовият министър Симеон Дянков.


--------------------------------------------------------------------------------
*Според Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти (чл. 25), при затрудняване на доставките с тези продукти министърът на икономиката и енергетиката ще трябва да отправи искане до Европейската комисия, която да свика консултации между страните членки на ЕС. Председателят на Държавния резерв или негов представител участва в тези консултации, свързани със задължителните запаси.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Трайков оглави кризисен щаб заради спирането на ”Лукойл” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди