изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:52 EEST
Бялата мишка почина на 98 години    
По света Британската шпионка Нанси Уейк, получила през Втората световна война прозвището Бялата мишка заради способността си да остава неуловима, почина вчера на 98-годишна възраст в старчески дом в Лондон. В средата на миналия век нацистката тайна полиция Гестапо полага неимоверни усилия да я залови, но тя всеки път успява да й се изплъзне. Кариерата си на разузнавачка Уейк започва през 1939 г. в редовете на френската съпротива след нахлуването на нацистите във Франция. Тя ръководи група партизани и се внедрява във висшите ешелони на немското военно командване.

Прословутото й изказване "Добрият фашист е мъртвият фашист. Много съжалявам, че ликвидирах толкова малко от тях в годините на войната" присъства на практика във всяко интервю на Уейк след войната.

Уейк е родена в Нова Зеландия на 30 август 1912 г. Когато е само на две години, семейството й се премества в Сидни, Австралия. На 16 години бяга от дома си и работи като медицинска сестра. С 200 паунда в джоба, които получава като наследство от леля си, заминава за Ню Йорк, а после и за Лондон, където се обучава за журналист.  През 30-те работи в Париж. Била е и европейски кореспондент за американски издания. През 1939 г. се жени за заможен френски индустриалец и живее в Марсилия по времето, когато Германия напада Франция.  Започва да работи като куриер за съпротивата през 40-те. До 1943 г.  вече е най-издирваната от Гестапо личност с награда за главата й от 5 млн. франка.

Става жертва на предателство през декември 1943 г. и затова бяга от Марсилия през Испания в Лондон. Съпругът й обаче е заловен от Гестапо, измъчван и екзекутиран. Тя разбира за смъртта му чак след края на войната. В Лондон Уейк се присъединява към звеното за специални операции и през април 1944 г. се връща в окупирана Франция. Тя скача с парашут над Оверн, Централна Франция, и става свръзка между Лондон и местните партизански отряди. Координира съпротивата до десанта в Нормандия и набира още членове. До пълното освобождаване на Франция нейните 7000 партизани се борят срещу 22 хил. нацистки войници и убиват 1400 от тях, като дават само стотина жертви. Уейк е много ценена от френските си другари, особено след като убива германски часовой с голи ръце, за да му попречи да вдигне тревога.

След войната е наградена с медали от Великобритания, САЩ, Франция, Австралия и Нова Зеландия. Работи в разузнаването на тогавашното британско министерство на военновъздушните сили. На няколко пъти се мести от Европа в Австралия и обратно и дори участва като кандидат във федерални избори в Австралия. Пожелала е прахът й да бъде разпръснат в Централна Франция. http://m.vesti.bg

 


Сходни връзки

Бялата мишка почина на 98 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди