изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:38 EEST
ГЕРБ се стабилизира, въпреки загубата на електорат    
ПолитикаДобри електорални перспективи за ГЕРБ предрича изследване на „Галъп интернешънъл", направено в периода 28 юли - 4 август. Данните показват, че управляващите са в период на стабилизация, съобщи Първан Симеонов политолог в „Галъп".

Мнозинството българи - 57%, продължават да твърдят, че България върви към по-зле като цяло, но техният дял спада с около 5-6 пункта в сравнение с предните месеци.
С около 7 пункта спадат и негативните очаквания за икономическото развитие на страната за следващите 12 месеца - от 42% на 35%. Леко се подобряват и очакванията за личното и семейно материално положение.

Според отчетеното доверие към политическите сили потенциалният електорат на ГЕРБ се доближава до 27 %, а на левицата е 18 %,  ДПС е малко над 7%, Синията коалиция 4 %, Атака над 2 %, ВМРО 1 %, а всички останали политически сили под 1 %, съобщи Марчела Абрашева социолог в „Галъп".
Според нея потенциалният електорат на ГЕРБ пада стъпаловидно, а при БСП се наблюдава постепенно, плавно навлизане във форма.

Данните сочат, че спрямо август 2010-та ГЕРБ има 11 пункта спад на електоралната подкрепа - от 44 на 33. Спрямо изминалия юли месец обаче подкрепата е скочила с един процент - до 33.
Резултатите на БСП спрямо миналата година са по-добри - скок с 12 процента, но за последния месец левицата е изгубила един процент.

Според прогнозите на „Галъп" за двубоите в президентските избори, ако се стигне до 2 тур и Кунева се състезава срещу Плевнелиев, резултатът ще е 29 на 27 за Плевнелиев. Ако двубоят е между Плевнелиев и Калфин, резултатът ще е 35 на 17 за Плевнелиев. В случай, че на 2-рия тур се явят Кунева срещу Калфин резултатът ще бъде 31 на 16 за Кунева.

Социолозите от „Галъп" подчертаха, че има голяма значение, кой ще е кандидатът на ГЕРБ и припомниха, че около преди 2 месеца са проучили общественото мнение за евентуална кандидатура на Бойко Борисов - „резултатът му беше 37-38, което е около 10 пункта над този на Меглена Кунева", каза Абрашева.
Тя добави, че след като премиерът заяви, че няма да се кандидатира за президент, отново са проучили общественото мнение, дали той е подходящата президентска кандидатура и резултатът бил, че според 60 % - може би „не".

Според прогнозите  на „Галъп" за потенциалния електорат БСП вероятно има още някакъв резерв от няколко процента, който би могъл да добави, същевременно ГЕРБ също би имал накъде да расте, имайки предвид, колко хора са гласували за ГЕРБ, и че биха могли да се върнат. Въпросът е дали на предстоящите избори ще се явят политически изкушените хора, които са твърди привърженици на партиите, добави Абрашева.

Според нея към момента ГЕРБ има добри електорални перспективи и изглежда, че би могъл да мобилизира повече хора. Социоложката изтъкна, че и в най-пиковите си моменти БСП не е стигала над 24 %.

Помолен да коментира дали БСП са сбъркали номинирането на Калфин за президент, Първан Симеонов отбеляза, че е важен критерият за сбъркване - дали са сбъркали в политическата целесъобразност на този избор или от гледна точка на ясната политическа физиономия.

Според Сименов при евентуален 2 тур по-центристки кандидат без ясна партийна идентификация има по-големи шансове срещу кандидата на управляващите. И обратното, продължи той - по-ясно партийно идентифицираният кандидат Ивайло Калфин на втория тур има по-малки шансове срещу кандидата на управляващите.

„Получава се иронична ситуация, в която БСП работи за невъзможността центристкият кандидат да излезе на 2-рия тур, където Калфин има по-малки шансове от него. Иронично казано, БСП работи срещу себе си", коментира Симеонов.

Според него евентуалният втори тур би бил доста интересен и непредрешен.

По мнението Марчела Абрашева вероятно БСП ще бъдат мобилизирани да гласуват на първия тур за Калфин, а на втория - за който и да е опонент на ГЕРБ.

Според данните на „Галъп" за рейтингите на политиците от няколко месеца няма изненади. На първо място е Кристалина Георгиеа с 56 %, следвана от Росен Плевнелиев с 42 %, Бойко Борисов 40%, Георги Първанов - 39%, Меглена Кунева - 36%.

Тези политици последните няколко месеца имат около 40 %, отбелязаха от „Галъп" и подчертаха, че трайно начело стои Кристалина Георгиева.

Абрашева добави още данни - Йорданка Фандъкова има 31 %, Цветан Цветанов - 26 %, Мирослав Найденов - 26%, Николай Младенов - 22%,Сергей Станишев - 19%, Симеон Дянков - 17 %.
http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ се стабилизира, въпреки загубата на електорат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди