изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:44 EEST
Държавните служители да си плащат сами осигуровките, иска бизнесът    
ИкономикаДържавните служители и всички работещи в МВР, Министерството на отбраната и правораздавателните органи трябва сами да си плащат пенсионните вноски, настоява Българската стопанска камара. Предложението на камарата е да бъдат увеличени заплатите на тези служители, за да не им намалят доходите, но да плащат личните си осигуровки от личните си доходи. Според изчисленията на камарата на служителите на МВР, МО и правораздавателните органи трябва да им бъдат вдигнати заплатите допълнително с 12 %.

Според шефа на БСК Божидар Данов бюджетите на ведомствата ще станат прозрачни. Той подчерта още, че е крайно време държавата да стане коректен работодател.

Осигурителните вноски се изнасят всеки месец за сметка на бюджетите на ведомствата. Крайно време е когато се забавят осигурителните вноски на ръководителите им да се налагат същите санкции, както при такова забавяне на други работодатели, каза Данов.

Данов посочи, че някои министерства най-безнаказано закъсняват с тези плащания с 3 месеца. Той смята, че трябва да се извърши реформа в администрирането на пенсионната система, а представители на пенсионерските организации би трябвало да участват в управлението на НОИ.

Необходимо е почистване на осигуряването от плащания, които не са свързани с осигуряването, категоричен е Данов.

Шефът на БСК конкретизира, че социалните пенсии и обезщетения трябва да се поемат от компетентните институции, тъй като те нямат място в осигурителната система.

Размерът на пенсията трябва да бъде според осигурителния принос, категоричен е още Данов. Пенсии трябва да получат само тези, които допринасят за осигурителната система, а ако нямат принос държавата би могла да им плаща социални помощи, поясни той.

Друго предложение на БСК е да се разработят нови обективни и по справедливи критерии, които да не позволяват ползване на правата за ранно пенсиониране, когато условията на работа не отговарят на изискванията. Основен критерии да бъде оценката на риска и тежестта на работата на конкретните работни места. На тази основа да се извърши прекатегоризация на всички лица, които ползват в режимите за ранно пенсиониране.

Според БСК осъвременяването на пенсиите трябва да се извършва само на основата на обективен и предварително обявен дългосрочен механизъм в зависимост от инфлацията, брутният вътрешен продукт, нарастването на осигурителния доход, вместо по конюнктурни политически решения.

Радикално трябва да се промени системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалиди, добави още Данов. Според него трябва да се извършат проверки за коректността на основанията за отпускане на инвалидни пенсии от комисиите на ТЕЛК.

При съмнения за корупция да се разшири обхвата на проверките.

Божидар Данов смята за крайно необходимо да се създадат условия за конкуренция между пенсионните фондове. Трябва да се преразгледа системата за служебно разпределение на лицата, които не са избрали универсален фонд. В момента заради това служебно разпределение фондовете не се борят за клиенти, няма конкуренция, коментира Данов.

Според оценките на камарата сегашната пенсионна система има много деформации, сместват се финансовите потоци от пенсионното осигуряване с тези за социално подпомагане, не се отчитат тревожните тенденции в заетостта и демографското състояние на страната.

Липсват икономически стимули за увеличаване на осигурителния принос, затова целта на предлаганите мерки е да се гарантира дългосрочна финансова устойчивост и стабилност на осигурителната система. Да има икономически стимули за участие в нея, да се обвърже размера и времето за получаване на пенсията с осигурителния принос, да се стимулира удължаването на възрастта за участие в трудовата дейност и да има прозрачност на разходите на държавата и на приходите и разходите на НОИ, поясни още Данов. /news.bg

 


Сходни връзки

Държавните служители да си плащат сами осигуровките, иска бизнесът | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди