изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-13 @ 12:17 EEST
Риболов на повече бяла риба    
Лов и риболовЧрез използването на втора пасивна пръчка при вертикален риболов от лодка уловът осезаемо нараства, както и големината на екземплярите. Защо това е така? Най-успешният метод за риболов на бяла риба от лодка е чрез използването на силиконова примамка(риболовни аксесоари), бавно водена по своята вертикална траектория.

Използваният такъм е сравнително фин, като по-добрият вариант за влакното е то да бъде плетено - има го във всеки риболовен магазин. Неговата здравина и неразтегливост го правят най-удачно в този момент.  До основната си пръчка, тази, с която боравите и непрекъснато движите, поставете втора на малка дистанция. Удачно е това да става посредством стойка (риболовни принадлежности), специално приспособена за риболов от лодка. Това често трудно се отдава по ред причини, но прътът трябва да бъде закрепен сигурно и да е удобен за манипулиране. Оптималният вариант за тази втора пръчка е дължина около 2.7 метра пригодена за спинингов риболов с тежка стръв. Към нея прикрепяме стример или рипер с дължина 10-15 сантиметра и оловна глава с тежест около 14 грама. Стръвта се спуска на минимално разстояние от дъното. Ако всичко е точно и бялата риба се е активизирала, паралелно с основната пръчка закачате по някое парче и на втората, без да правите никакви манипулации с нея. Често закачените на нея екземпляри са с по-голям размер. Привлечена от играта на основната примамка, движещата се на пасажи бяла риба атакува и втората стръв, считайки я за наранена или мъртва риба. Силната конкуренция между хищниците не позволява тя да бъде отмината. Много е важно непрекъснато да наблюдаваме пръчката с „мъртвата“ стръв и да сме готови всеки момент за засичане. Ще направим непростима грешка, ако я пренебрегнем или изпуснем от поглед.

ВАЖНО ЗА УСПЕШНИЯ РИБОЛОВ Е ВРЕМЕТО

Сигурно на повечето риболовци е известно, че бялата риба кълве най-добре при едно постоянно високо ниво на атмосферното налягане. Леките вълни, къдрещи водната повърхност, също подсказват за благоприятното време. Духането на западен или югозападен вятър активизира допълнително хищниците. Рязката смяна на времето и атмосферното налягане пресичат апетита на бялата риба, но ако все пак тя наистина е много гладна, можем да хванем единичен екземпляр.

ПОДХОДЯЩИ СЪЧЕТАНИЯ

Не може да се каже, че бялата риба кълве на силиконова примамка с точно определен цвят, но използването на някои съчетания като че ли е по-резултатно, Огнено жълтият рипер определено силно я привлича и често постига добър успех. Яркожълто, съчетано с яркочервено, също дава добри резултати, както и черно, съчетано с крещящо жълто-зелено. Подходящи са и съчетания, имитиращи малки рибки – сребристо и черно, бяло с черно и сиво и т.н.

НЯКОИ ДОБРИ СЪВЕТИ

Тъй като втората примамка остава практически неподвижна, само засичането на куката на оловната глава е почти случайност. Ако не се вземат допълнителни мерки, изпуснатите екземпляри могат много да ни разочароват. Вариантите са много, но най-универсалният като че ли е съчетаването на една тройка към куката на оловната глава. Разположението може да бъде в два основни варианта – или от горната страна директно зад нея, или силно назад и долу, под опашката. Бавното водене на основната стръв е за предпочитане и повишава шанса за слука специално на тази риба. Както е известно, при бързо водене привлечената риба по-често е познатият ни на всички костур. Вероятността да бъде хванат никак не е изключена дори и при правилно водене. За избора на подходящото място няма да се спираме, ще се спомене само това, че близките до брега дълбочини до 10-15 метра са едно от добрите решения. Опитайте, това няма да доведе до сериозни последици за вашето здраве. Български риболовец http://carp.sukicarp.com/НДТ

 


Сходни връзки

Риболов на повече бяла риба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди